Thom Yorke už je lepší obchodník než hudebník

22. říjen 2014

Po vydání průlomového alba OK Computer prý Thom Yorke svoji kapelu rozpustil a znovu složil z těch samých členů hlavně proto, aby vybruslil z pasti stereotypního kytarového zvuku. Finální podobu následujícího alba Kid A, o kterém konzervativní publicisté psali, že vlastně neobsahuje žádné písničky, pak ovlivnil Aphex Twin, který svou hudbou otevřel Yorkovi nové obzory a vpustil jej do míst, kde je všechno dovoleno. Přesně o patnáct let později ale můžeme říct, že Yorke tuhle možnost tak úplně nevyužil – do nenápaditých elektronických zvuků totiž zabředl úplně stejně, jako mu to původně hrozilo u kytar.

Verdikt nad jeho druhou sólovou deskou Tomorrow’s Modern Boxes totiž zní jasně. Kdyby Yorke album nedistribuoval pomocí kdysi výhradně pirátské služby BitTorrent a kdyby to nebyl prostě Yorke, mluvilo by se o desce podstatně méně než teď – nalomení tradičního způsobu distribuce je totiž ta zdaleka nejodvážnější věc, které se Yorke dopustil. Jakmile člověk odfiltruje všechen mediální šum a začne ignorovat diskuse o aktuálním stavu hudebního průmyslu, zůstane mu ani ne čtyřicetiminutová nahrávka, která je velmi krotká, z naprosté většiny odvozená a především naprosto sterilní.

Už v první skladbě A Brain In A Bottle slyšíme typické yorkovské postupy – zašuměný minimalistický beat, vysoko položený navrstvený vokál a decentně přisypané modulované zvuky. Poslední Yorkův trademark, tedy mollové klavírní akordy, na posluchače zaútočí hned v následující skladbě Guess Again! – a tím to vlastně končí. Celou zbývající stopáž se tyhle jednotlivé prvky v různých poměrech střídají a doplňují a pro jakékoliv překvapení nezbývá sebemenší prostor.

03233660.jpeg

Tomorrow’s Modern Boxes místo nápaditých producentských detailů nebo silných melodií cílí na celkovou atmosféru – jak je ale možné ji navodit, když jsou všechny Yorkovy kroky předvídatelné dopředu? Spokojeni budou opět jenom zapálení fanoušci, kteří až s odstupem několika let uvidí to, co je ostatním jasné už teď – že se Yorke sice snaží narušovat obchod s hudbou, hudebně se ale potácí v opravdu nudném kruhu.

Čtěte také

Hodnocení: 55 %
Thom Yorke – Tomorrow’s Modern Boxes (self-released, 2014)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.