Tomáš Grombíř: Vinyla pomáhá rozšířit vkus posluchačů

9. únor 2017

„Dneska může hodnotit kdokoliv, kdekoliv, cokoliv,“ konstatuje koordinátor hudebních cen Vinyla k tématu neuchopitelného množství posluchačského hodnocení na internetu. „Každý může udělit nějaký počet hvězdiček, v dnešní době nadbytku informací je dobré, když tyto věci přijímáme od někoho, koho si vážíme a víme, že má nějaký větší přehled,“ dodává s odkazem na výrazná jména hudební a publicistické scény v každoročním složení poroty.

„Tak jako zhruba každý rok vydávají desky známé, zavedené kapely přijatelné pro vkus širšího publika, třeba Priessnitz nebo Midi Lidi. Když se podívám na nominace Deska roku, tak si myslím, že pro spoustu lidí tu mohou být nová jména jako Tomáš Palucha, Dné, Sister / Body. Midi Lidi jsou jako jediní trochu zavedená kapela,“ shrnuje Tomáš přehled nominací za loňský rok.

I letošní výběr ukazuje, že uplynulý rok na české hudební scéně byl dostatečně plodný a u Vinyly nikdy nehrozí, že by měla nouzi o zástup nových jmen, z nichž je možné vítěze volit.


Vyhlášení ceny proběhne již po šesté, od počátku ji ale provází stejná myšlenka, propagovat českou scénu a upozorňovat na její výjimečné objevy: „Považuji za podstatné nějakým způsobem pomoct rozšířit vkus posluchačů,“ říká Tomáš Grombíř, ale zároveň jasně upozorňuje na hranici propagování vlastního názoru: „Svůj vkus nechávám úplně stranou a vlastně tyhle otázky nemám moc rád, abych se vyjadřoval k tomu co se mi líbí víc nebo míň. Beru to tak, že mě zajímá celá scéna.“

Více o letošních nominovaných, nečekaném nárůstu zájmu o nosič, který dal ceně jméno, a slavnostním večeru v Lucerna Music Baru si můžete poslechnout v rozhovoru.

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.