Tomáš Palucha: Guru je výsledek kolektivního úsilí

13. leden 2017

Nahrávka Guru kytarového dua Tomáš Palucha je jednou ze čtyř, které jsou nominovány na desku roku hudebních cen Vinyla, a zároveň je také českou deskou roku podle redakce Radia Wave. Celkem logicky tak první Radio Wave Studio Session v roce 2017 patřilo právě dvojici Jan Tomáš a Libor Palucha a jejich společnému hraní „pouze ve dvou“ poprvé zhruba po dvou letech.

Koncertní sestava „kapely“ Tomáš Palucha už je totiž v posledních měsících většinou minimálně čtyřčlenná a výjimkou není ani vyšší počet – v pěti zahrají Tomáš Palucha i na nejbližším koncertu během předávání hudebních cen Vinyla v pražském Lucerna Music Baru 9. února. „Zahrají s námi ještě bubeník Zdeněk ‚Regál‘ Jurčík, Šampón z Prodavače a premiérově taky Tomáš z kapely Orient, který bude obsluhovat nějaké samply. První zkoušku máme 29. ledna, takže ještě nevíme, co z toho přesně vyleze,“ prozrazují se smíchem oba zakládající členové a dodávají, že na pódiu už jich v minulosti bylo i šest nebo sedm.

Album Guru je v diskografii Tomáše Paluchy výjimečné mimo jiné i tím, že je na některých skladbách vůbec poprvé ke slyšení také zpěv. „První, kdo tam něco nazpíval, byl Jon Schmersal z koncertní sestavy Caribou a stalo se to úplně náhodou. On byl zrovna v Praze, a protože věděl, že jsme ve studiu, tak nám řekl, že tam chce něco zahrát. My si mysleli, že to bude kytara nebo synťák, ale on se rozhodl zazpívat, což bylo pro nás samotný překvapující. Nikomu jsme nic nediktovali, nechali jsme všem volnou ruku a o to vlastně šlo, že ti lidi do skladeb otisknou sebe. Všichni dostali základní tracky a pak tam udělali, co chtěli,“ popisují Tomáš Palucha kolektivní proces vzniku desky Guru, která vyšla jen pár měsíců po březnovém albu Kámen mudrců. Na delší pauzu, co se týče skládání a vydávání nových nahrávek, to nicméně nevypadá, jak ostatně Tomáš Palucha v závěru rozhovoru sami potvrdili: „Chtěli bysme zase co nejdřív něco nahrát, asi v únoru něco menšího u Honzy doma, tak jako Kámen mudrců, a uvidíme, co s tím.“

Poslechněte si celý rozhovor i čtyři písně, které Tomáš Palucha ve studiu živě odehráli!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka