Tvrdý a Havelka hledají v garáži underground 2.0

6. listopad 2014

Beatmakerské alter ego rappera Bonuse, tedy Martin Tvrdý, se spojilo s frontmanem Please the Trees Václavem Havelkou, aby společně v jedenácti coververzích přepsali archivy české alternativy – Psí vojáky, Dybbuk, Hrdiny nové fronty nebo Michael´s Uncle. Poetiku kytar vyhlížejících nebo opatrně vítajících svobodu 90. let na nahrávce U nás v garáži vcelku nenuceně zastupují samplery a synťáky, kterými rezonuje současná deziluze. Na některé klasiky ale lepší nesahat.

Úvodní kytarová linka ještě není indicií, která by vás navedla správným směrem. Po chvíli ale díky textu poznáváte porevoluční rozbušku české alternativní scény Michael´s Uncle. Jenomže neslyšíte rapové frázování ani ikonickou houpavou melodii, ale nenápadný beat doprovázený zpěvem Václava Havelky. Pro některé pamětníky příjemná změna, kterou další nemilosrdně odsoudí, a pro neznalce trefa do černého.

Havelka a Tvrdý se u spolupráce potkali už předtím, než začali dělat na soundtracku k filmu Listopad, který podle scénáře Arnošta Lustiga sleduje příběh teenagerů vyrůstajících v totalitním Československu. Motivy pro hudbu si vypůjčili u tehdejších undergroundových kapel a někde tam vznikl nápad udělat desku U nás v garáži. Tvrdý na ní pokračuje v tom, co začal už svým čistě instrumentálním Neprodejným EP, kde vyměnil kytaru spíš za hudební software Ableton, a Havelka odhazuje angličtinu známou z Please the Trees.

Zatímco u Majkláčů nebo Garáže duo šetrně digitalizovalo rockový odér někdejších buřičů a Havelka zní přirozeně, jejich verze Žiletek od Psích vojáků s utahaným falzetem působí přinejmenším bizarně. Pokusit se důstojně adaptovat lyriku hypnotické balady Filipa Topola je ambiciózní úkol, který se u nás podařil jedině grindcoreové kapele Gride – především proto, že ji utopila v hluku a skromně nechala vyplouvat na povrch pouze v nepatrných náznacích. Naopak vzdorovitý manifest Ale čert to vem od Dybbuk adaptaci přežil ve zdraví. Beat připomínající arkádové videohry, ve kterých se musíte proskákat do poslední úrovně, sleduje podle slov písně vnucované stoupání po společenském žebříčku a následné odmítnutí konformismu.

03242249.jpeg

Udělat dobrý cover, který může i třeba zastínit předlohu, není jednoduché. Tvrdému, tenkrát ještě spíš Bonusovi, se to podařilo hned několikrát na desce Dlouhá zima, kde s projektem Komunisti předělal legendární hymny českých punkových kapel jako Balaclava nebo Kritická situace. Album U nás v garáži dosáhlo nepochybně nižšího skóre zásahů, ale přesto má něco do sebe. I kdyby vás donutilo jenom pátrat minulostí na YouTube.

Čtěte také

Hodnocení: 70 %
Tvrdý/Havelka – U nás v garáži (Polí 5 / Indies Happy Trails, 2014), 47 min.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka