U debutu atlantských králů Migos hrozí předávkování trapem

4. srpen 2015

Se svým hitem Versace z léta 2013 se rapové trio Migos stalo jakýmsi symbolem nástupu nové atlantské hiphopové vlny, která aktuálně vládne zámořské urban music. Následovaly úspěšné mixtapes i hostovačky u rapových kolegů a kredit tria rostl do nebes, až pomalu uzrál čas na to, přenést svoji undergroundovou slávu do mainstreamu. Migos podepsali velké značce, údajně letěli do Švédska za jistým proslulým hitmakerem a dokončení desky se odkládalo dlouhé měsíce. Nic z toho ale nakonec na jejich regulérním albovém debutu není znát a Yung Rich Nation se v podstatě rovná jejich další mixtape.

Migos si svoji cestu na vrchol vydobyli neobvyklým frázováním a chytlavými slogany na pár slov. A samozřejmě chemií rapového tria, což je magické číslo už od časů De La Soul a Beastie Boys. Byl jsem celkem zvědavý, jak to bude vypadat, když se jejich styl spojí s někým ze současných hitmakerů, ať už by to byl Pharrell, Mike-Will-Made-It, nebo DJ Mustard. Migos se ale rozhodli zůstat věrní svým atlantským koňům, jako jsou Zaytoven nebo Honorable C.N.O.T.E., a na Yung Rich Nation vlastně jen rozvádí svůj styl známý z mixtapes. Refrény s dokola opakovanými slogany (Pipe It Up, What A Feeling, Dab Daddy) pořád zabírají, nicméně naplnit jimi celou desku nebyl nejlepší nápad.

Co funguje na singlu nebo při hostovačce, je roztažené na plochu padesáti minut prostě k neuposlouchání. Migos si s verzatilitou alba nedělají velkou hlavu – hosté jsou tu jen dva – neuvěřitelně otravný Chris Brown (Just For Tonight) a nepříliš výrazný Young Thug (Cocaina) a jediná výraznější změna nálady přijde až v posledním tracku Recognition, kde rapové trio Quavo, Offset a Takeoff překvapí introspektivním textem o smyslu slávy. Navíc na desce nenajdete žádné megahity typu Versace nebo Fight Night – tedy něco, co by trapovou vlnu posunulo zase někam dál, což odráží i fakt, že žádný z tracků nové desky zatím neatakoval americký singlový žebříček.

03443157.jpeg

Migos na Yung Rich Nation dealují nekomplikovanou zábavu, které ale koncentrace příliš neprospívá, a z jejich debutu trochu hrozí předávkování trap rapem. Na dlouho očekávané a odkládané novince atlantského tria je tak nakonec paradoxně nejzajímavější fakt splývání rozdílu mezi rapovými mixtapes a alby. Stejně jako u další červencové desky Dirty Sprite 2 od jejich kolegy Futurea si ani tady velký label nedokázal vynutit od svých hvězdiček komerční ústupky. Pro hip hop je to na jednu stranu dobrá zpráva, pro debutové album Migos už ale o něco horší. Trio s velkým potenciálem se na svém debutu prostě rozhodlo jít tou jednodušší cestou.

Migos – Yung Rich Nation (Quality Control / 300 Entertainment / Warner Music)
Hodnocení: 65 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.