Unsound 2014: Snový ročník se blíží

29. září 2014

Krakovský Unsound Festival plní svým fanouškům mokré hudební sny každý rok. Letos jeho organizátoři vetknuli slůvko The Dream přímo do podtitulu blížícího se dvanáctého ročníku a odměnou jim byla přímo snová odezva v podobě nejrychleji prodaných celotýdenních a víkendových pasů v historii festivalu (za tři hodiny bylo hotovo). Vstupenky na většinu jednotlivých koncertů a klubových akcí ale ještě stále v prodeji jsou, což je rozhodně dobrá zpráva pro ty z vás, kteří se o jménech z letošního programu dozvídáte teprve teď. Protože je zase na co se těšit.

Začněme rovnou exkluzivitkami v podobě světových premiér nebo velmi vzácných vystoupení. Norský producent Helge Sten, jinak také člen známých Supersilent, se se svým sólovým, dark-ambientním alter egem Deathprod ukazuje na pódiu velmi sporadicky a v Krakově letos navíc odehraje skladby z dvacet let starého debutu Treetop Drive. Dalším speciálním návratem do ještě o něco větší minulosti bude vystoupení Craiga Leona, který svůj debut Nommos z roku 1981 odprezentuje za podpory krakovské symfonie. Podobně ojedinělým bude i koncert tria Carter Tutti Void (Chris Carter, Cosey Fanni Tutti, Nik Colk Void) a jejich projektu Transverse II a také teprve historicky páté živé vystoupení dvojčlenného anglického projektu Cyclobe, který se navíc v Krakově rozroste na pětičlennou sestavu.

Jako každý rok mají i letos na Unsoundu silné zastoupení i hudebnice, tentokrát se v Krakově představí mimo jiné Grouper se svou zbrusu novou deskou Ruins, Jenny Hval, Hildur Gudnadóttir, Zamilska nebo Karen Gwyer z labelu Opal Tapes. Svého večírku se letos na Unsoundu dočká londýnské vydavatelství Diagonal Records, které založil producent Powell. O páteční noci zahrají kromě něj v Hotelu Forum také Bronze Teeth, Evol nebo Russell Haswell.

03217030.png

Jestli se letos na Unsound vydáte, přidám ještě svých sedm statečných, aneb pár osobních tipů na jména, která asi v Česku jen tak neuvidíte a která by byla škoda v Krakově minout. Robert Hood je jasná volba, navíc podpořená ještě faktem, že tenhle legendární detroitský techno minimalista odehraje na Unsoundu live set. Vladislav Delay v posledních letech moc často nevystupuje a o to zajímavější bude sledovat, co festivalovému publiku předvede pod hlavičkou svého projektu Ripatti. Lee Gamble vydal u labelu Pan skvělou novou desku, na které kombinuje techno rytmiku s ambientem a temnější experimentální elektronikou, a dá se očekávat, že její živá verze bude ještě výživnější, podobně jako představení druhé řadovky Punish Honey, pod kterou je podepsaný producent Vessel. Italské duo Ninos Du Brasil je tak trochu zjevením na labelu Hospital Productions Dominicka Fernowa, ale troufnu si tvrdit, že sledovat naživo jejich kombinaci tribal techna a batucady bude stát za to. A konečně dva tipy zpoza oceánu. Stále ještě tajemstvím zahalené jméno na současné experimentální techno scéně, halucinogenní americký producent Rrose, který se v Evropě objevuje hodně sporadicky, a můj soukromý objev letošního roku, producent Joey Anderson, který v létě vydal skvělý dlouhohrající debut After Forever na pomezí psychedelického houseu a techna. Oba představí svou aktuální tvorbu v prostorách Hotelu Forum.

Kompletní seznam vystupujících je ale samozřejmě daleko delší. S detailním programem jednotlivých dnů ho najdete na webu festivalu včetně všech dalších důležitých informací o letošním snovém dvanáctém ročníku.

Unsound Festival, 12.–19. říjen, Krakov, Polsko

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka