V Plzni se chodí do Lesa a Nic se tam neděje

16. červen 2014

Od začátku 90. let provozuje Míra Pátý v Plzni hudební distribuci a vydavatelství Day After Records, které je v současnosti těsně propojené s pražským obchodem Rekomando a výrazně přesahuje hranice města i České republiky. Vyšla zde řada zásadních desek, které jsou na domácí nezávislé scéně nezpochybnitelnými artefakty, jako eponymní LP Kritické situace z roku 1993 nebo třeba první album legendárních Lvmen z roku 1998.

Jedním z posledních vinylů, kterým Day After pomáhal na svět, je čtyřskladbové koncepční demo plzeňských postblackmetalových Nic. Ještě předtím vyšla nahrávka na kazetě u Stoned to Death Records. V případě Nic nemusí být předpona „post“ bezobsažnou žánrovou směrnicí, protože je jejich hudba pro většinu blackmetalistů nepřijatelná. Atmosférický blackmetal kombinující navíc prvky screama nachází pochopení spíš na hardcoreové scéně, a to nejenom u nás – jejich demo vyšlo i u malého labelu v Číně. Nejnovějším releasem je bezejmenné splitko s americkými Old Souls, vycházející u nás také s podporou Day After.

Ve snažení, aby to v plzeňském hudebním podzemí pořád žilo, neustává především promotérský kolektiv Místní borci nebo Soul at Zero, kteří v kulturním centru Papírna třeba v květnu dělali koncert americkým indie rapperům Astronautalisovi nebo Simsovi z uznávaného labelu Doomtree.

03144885.jpeg

Dívka s hysterickým záchvatem v pražském metru, neteční kolemjdoucí a ostrý text, který lituje všechny moderní otroky uvězněné v kancelářích. Skladbou Průměrný děti historie, kterou zdobí zmíněný videoklip – sociální experiment, se loni dostala do širšího povědomí plzeňská screamo kapela Esazlesa. Pro milovníky žánru už ale byla jistotou – skupina vydala svoji první nahrávku už v roce 2010 a od té doby tvoří velmi spolehlivý most pro posluchače, kteří se pohybují mezi emo hudbou, metalem a hardcorem a rozhodně si nechtějí vybírat jenom jeden z těchto žánrů.

Esazlesa jsou momentálně na vrcholu formy a dokazuje to i projekt Esoasisi, který členové skupiny připravují s legendárním zpěvákem Sisim. Sisi se nesmazatelně zapsal do kronik tuzemské hudby v roli nekompromisního zpěváka dnes už neexistující chebské skupiny Esgmeq, z playlistu Radia Wave ale možná znáte i jeho boční projekt Skupina Štěstí, který už je možné považovat za čistě plzeňskou záležitost.

Progresivní kytarová hudba má v Plzni svoje neměnné místo, dalším důkazem toho je třeba instrumentální kapela Made By The Fire, které trvalo vydání debutové desky víc než patnáct let. Album s důvtipným názvem Budet vyšlo s asistencí už zmíněného kolektivu Day After a potvrdilo pověst Plzně jako místa, kde sice příliš nevzkvétá třeba elektronická hudba, o to silněji tam ale duní kytary.

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.