Vložte Kočku: Svébytnost absurdity

8. březen 2012

Multiprostorová kapela. Hledači a pravdaři tvořící alternativní mainstream v opravdickém undergroundu.

Úsloví, kterými sami sebe popisují členové pražské kapely Vložte Kočku, prozrazují především jedno – že se skupina nebere zase tak vážně. To je víc než dobře, není totiž nic snadnějšího, než být alternativní skupinou a propadnout pocitu, že jedině my děláme tu správnou hudbu. Protože Vložte Kočku, ať už se jim to líbí nebo ne, alternativní skutečně jsou. A to nejenom proto, že vyhráli poslední ročník přehlídky Malá alternativa. Jiní jsou především svým přístupem.

Za Vložte kočku přišli do Odpolední session Tomáš a Jirka. Řeč byla o křtu v Roxy, o debutové desce/flashdisku Táta, o koncertu na jedné pražské střeše a o aktivitách labelu Landmine Alert.

Svědčí o tom mimo jiné to, že svoji debutovou desku nazvanou TáTa, kterou pokřtí ve čtvrtek 8. března v pražském NoD, vydávají na vlastním labelu Landmine Alert. S troškou nadsázky se dá skupina kapel kolem Landmine Alert, kam kromě Vložte Kočku patří třeba Ufajr nebo Mutanti Hledaj Východisko, označit za svébytnou scénu. A jestli se dá tahle mikroscéna nějak definovat, jde to nejlépe právě pomocí zmíněného alba kapely Vložte Kočku TáTa.

02575332.jpeg

První dlouhohrající album, kterému předcházelo EP Toxoplasmosis, úspěšně rozvíjí prvky, se kterými si Vložte Kočku pohrávají už od roku 2008, kdy vydali první singl. Máme-li opět citovat kapelu, mohli bychom je zařadit do fiktivních žánrů, jako je PopNoiseHardcoreRap nebo TrashEmoNoise – jisté rozhodně je, že hnacím motorem svébytného zvuku Vložte Kočku jsou propracované rytmy, které místy koketují třeba s math rockovými principy. Ze zajetí přílišné akademičnosti se ale okamžitě vymotávají hravými texty, které oscilují mezi absurdní poezií a osobní výpovědí. Okamžitě rozpoznatelní jsou taky díky originálnímu zvuku elektrifikovaných houslí.



Při živém hraní dávají Vložte Kočku velký prostor improvizaci, ze které plyne živelná energie jejich hudby. Nebývá ale lehké tuhle spontánnost přenést na nahrávku, Vložte Kočku se povedlo i tohle. Výsledkem toho všeho je tedy opravdu svébytná deska, která vzbuzuje naději, že pořád existují české kapely, u kterých během několika taktů nepoznáte, které zahraniční skupiny členové rádi poslouchají doma.

Vložte Kočku jsou pořád do velké míry nepřístupní, a to je prakticky zárukou toho, že nikdy nebudou opravdu slavní – přestože je to prý, opět řečeno s všudypřítomnou nadsázkou, jejich cílem. Pokud by si ale za svůj cíl vybrali natáčení originálních desek, už po debutu by si jej mohli odškrtnout jako splněný.

Zdarma ke stažení: EP Toxoplasmosis

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.