Všestranní Xiu Xiu se na letošních novinkách obejdou bez písniček

13. srpen 2015

Xiu Xiu jsou jednou z těch univerzálně šikovných kapel, které umí střídat popovou chytlavost s vyslovenými úlety a záhadnou abstrakcí. Všestrannost a otevřenost experimentům i nadžánrovým kolaboracím, kterou mám rád u Sonic Youth či Stereolab, je přítomna i u Xiu Xiu – síly spojili třeba s italskými temnými postrockery Larsen, indie fracky Deerhoof či vládkyní všech dronů skrytou pod značkou Grouper. Letošní dvojice novinek rozhodně není písničková. Pokud se chcete přesvědčit, že Jamie Stewart má opravdu hlas jako Robert Smith z The Cure, jak o něm kdesi napsali, poslechněte si z jeho pestré a obsáhlé diskografie něco jiného než tyto vesměs instrumentální novinky.

Kdo ale toužíte po abstraktnějších rozkoších, zbystřete. Půlhodinová kazeta Respectful & Clean, vydaná u italského labelu Fnord Tapes, je sice „papírově“ rozdělena jen na strany A a B, tyto zvukové bloky ale nejsou ničím jiným než do řady seskládaným katalogem krátkých instrumentálek a zvukových nápadů. Náznaky písniček a rytmické smyčky se střídají s audiomlhou bez melodií a rytmů, celek má v sobě něco z hračičkovské svévolnosti, nesdělitelné intimity a touhy vyvolat pocit, že někde v hloubi se skrývá tajný plán. Proč ne? Jednotícím prvkem je zvuková vycizelovanost a čistota, domnívám se, že stoprocentně digitální.

03449055.png

Veskrze digitální zvuk již roky vyluzuje i jediná skutečná superstar japonského noiseu, Masami Akita zvaný Merzbow. Na elpíčku projektu MerzXiu, které vyšlo u vancouverské značky Kingfisher Bluez, se nám dostane víceméně očekávaného protnutí. Xiu Xiu mají podobně strohou a pochromovanou náladu jako na své kazetě, Merzbow z laptopu tahá ohlušující cáry bzučení a pískotů a obě vrstvy, ta japonská i ta americká, spolu sice nahlas, ale vcelku idylicky koexistují. Merzbow je přes všechnu svou hlasitost pozorný improvizátor a své spoluhráče nezahlcuje. O několik překvapení se postarají terénní nahrávky – urbánní ruchy, které se přes již tak hlasitou zvukovou masu občas brutálně převalí a připomenou nám třeba to, že žít ve velkoměstě je vlastně permanentní noiseový koncert.

Mé hodnocení? Mírně nadpoloviční – obě nahrávky obsahují zajímavé okamžiky a rozhodně nejsou špatné. Jen jaksi ničím nepřekvapí, jsou divoké, chladné, tiché i hlasité, jak je zkrátka na současné takzvaně alternativní scéně slušností. Není koneckonců divu, Jamie Stewart i Merzbow se na obrazu této scény již dlouhá léta výrazně podílí. Na svých novinkách ale hrají na jistotu na můj vkus až moc.

03449057.jpeg

Mimochodem, 30. září zavítají Xiu Xiu do pardubického Divadla 29 a zahrají tam svou verzi hudby k Lynchovu kultovnímu seriálu Městečko Twin Peaks. Budou sovy tím, čím se zdají být?

Hodnocení: 60 %
Xiu Xiu – Respectful & Clean (Fnord Tapes, 2015)
Merzbow – MerzXiu (Kingfisher Bluez, 2015)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka