William Basinski: Žiletky, lepidlo, zázrak

19. srpen 2015

Newyorčan William Basinski je skladatel, který se rozhodl pracovat s médiem magnetofonového pásku – toho, co se navíjí na cívky, nikoliv toho do kazet. Z takových pásků se dobře lepí smyčky a tyto smyčky, jsouce prohnány letitými analogovými stroji, všemožně šumí, nepatrně se zrychlují a zpomalují a po čase ohrávají a ničí.

Basinski proslul především sérií skladeb The Disintegration Loops, kterou si hudební teoretici mohou špendlit do kontextů minimalismu, ambientu, plunderfonie i generativní hudby. Princip je geniálně jednoduchý: magnetofonová smyčka s půvabným přednahraným zvukem hraje a hraje a hraje... Z hypnotické repetice nás po čase vyruší drobné změny zvuku, to, jak se pásek ohrává a jinak nevratně mechanicky poškozuje a posléze ničí. Kdo neslyšel, neuvěří.

Smyček se Basinski drží i na trojici letošních novinek. Na albu Cascade nám nabízí jedinou smyčku se zvukem klavíru, jejíž zvuk se postupným opakováním a přidáváním efektu delaye – zpoždění – mění v mozaiku tónů, které tam dřív nebyly. Na sesterském elpíčku The Deluge je táž smyčka hnána navíc ještě systémem zpětných vazeb, čímž je zvuk obohacen o kaskádovitá crescenda svrchních tónů. Stačí jen zapojit výstup do vstupu... A v posledních pár minutách se nechat překvapit orchestrální codou.

03453165.jpeg

Na elpíčku Divertissement Basinski – ne poprvé – spolupracoval s Richardem Chartierem, digitálním minimalistou, jehož umělecky zajímají hranice zvuku a ticha, proměny zvuku v prostoru i subjektivní okolnosti činnosti poslechu. Čtyřicet minut hudby, které oba pánové společně vytvořili, se odehrává na hranici slyšitelnosti, přitom jde o velice hutný materiál, v němž jsou Basinského analogové smyčky dosycovány Chartierovými frekvencemi, efekty a decentními rytmickými figurami. Ve srovnání s Cascade a The Deluge je tahle vysloveně vkusná, jemná kolaborace ale přeci jen příliš opulentní –Basinského sólovky jsou totiž tak vzácně střídmé, že je už nelze o nic ochudit. A na Divertissement by se tu a tam něco odloupnout dalo.

Kdo chce měkký, teplý zvuk Basinského magnetofonů zažít v přímém přenosu, nechť se 12. září vypraví na skladatelův koncert do brněnského Planetária.

Hodnocení: 80 %
William Basinski – The Disintegration Loops (Temporary Residence, 2012), Cascade (2062 Records, 2015), The Deluge (Temporary Residence Limited, 2015)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.