Wolf Alice nenabízí nic víc než kytarovou nudu

29. červen 2015

Mluví o sobě jako o milovnících grunge, ale hrají kytarový pop. Hlásí se k riot grrrl a ve videoklipech vystavují vinyly Bikini Kill, ale jejich texty jsou emancipačním manifestům na míle vzdálené. Je opravdu těžké si kapelu nesplést s čímkoliv jiným, co nám najde internetový vyhledávač po zadání nadužívaného slovního spojení indie rock. Hudební publicisté o nich ale píší nadšeně. To je londýnská čtveřice Wolf Alice, které právě vychází debutové album My Love is Cool.

Frontwoman Ellie Rowsell se s Joffem Oddiem znala už od dětství. Oba dva měli rádi Nirvanu a My Bloody Valentine. Cesta k vlastní kapele nebyla tak dlouhá. Zbytek sestavy sehnali přes internetový inzerát, nebylo to pro ně nic zvláštního, protože to tak dělali i ostatní z generace MySpace nebo už hudebníci dávno před nimi. V roce 2010 si podomácku nahráli a vydali krátké EP. O tři roky později je už stanice BBC Radio 6 Music vyhlásila objevem blogosféry a letos se dostali na titulku časopisu ještě před vydáním svého velkého debutu. Bohužel jsou dříve zveřejněné singly silnější než celá nahrávka, ta sama o sobě neobstojí.

Wolf Alice zpívají o dětství a dospívání, podobně jak ho popisovala ve své povídce britská spisovatelka Angela Carter, od které si vypůjčili název pro kapelu. Rowsell, chvílemi připomínající hlas Courtney Love a její kapely Hole, si pak o chvíli později zas vyřizuje účty se spolužáky v kytarovými riffy poháněné You’re a Germ. Ta patří společně se singlem Giant Peach k tomu výraznějšímu z desky. Na druhou stranu tu je ale třeba plytká balada Swallowtail s parametry toho nejhloupějšího „boybandu“, kde pro změnu zpívá Oddie, a skladby splývající v nenucenou kulisu jsou v převaze.

03419351.jpeg

Magazín DIY, který Wolf Alice věnoval cover červencového čísla, zmiňuje jako jednu z největších předností kapely její osobitost. To je ale právě to, co jí nejvíc schází. A po poslechu alba My Love Is Cool ve vás pak zůstane jen pocit frustrace z další kapely utápějící se v indierockové šedi.

Hodnocení: 55 %
Wolf Alice – My Love Is Cool (Dirty Hit Records, 2015), 48 min.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.