Zdeněk Suchý o devadesátkách: Byla to strašná jízda

5. září 2013

„Bylo nám dvacet, vrátili nám pasy a mohli jsme jezdit po světě. Najednou nás chtěli v televizi, nabízeli nám práci u filmu. Byla to euforie, měli jsme pocit, že se může úplně všechno. Tenkrát jsem zažil několik let pocitu absolutní svobody. Byla to strašná jízda,“ říká režisér Zdeněk Suchý o 90. letech.

Zdeněk je asi nejznámější režisér videoklipů u nás. První natočil v roce 1989 s Michalem Cabanem a divadelní skupinou Křeč. Dlouhodobě spolupracuje se skupinami Monkey Business, J.A.R. nebo Buty. Režíroval například na svou dobu dost originální video k tracku Slim Jim od Sexy Dancers. „Ten klip jsme točili tři dny a dostali jsme na něj od nahrávací firmy 350 tisíc, což tehdy v roce 1997 byly obrovské peníze. To už vám dneska nikdo nedá,“ vysvětluje Zdeněk.

V dnešní digitální době podle něj může točit klipy skoro každý. Kvalitu klipů to ale nezaručuje. Přelomový pro osud videoklipů byl nejen nástup internetu, ale taky současná dostupnost technologií, které natáčení videí umožní každému. „Má to ale tu nevýhodu, že se musíte prohrabat haldama hnoje, než narazíte na nějakou perlu,“ komentuje Zdeněk Suchý množství hudebních vidí, které dnes visí na internetu. Celý rozhovor si poslechněte tady.

Spustit audio