Ztřeštění The Go! Team jsou na cestě k dospělosti

23. březen 2015

Britský projekt The Go! Team pobláznil hudební blogosféru svými prvními nahrávkami v letech 2003 a 2004 (hlavně singlem The Power is On a následným albem Thunder, Lightning, Strike) –ve stejné době, kdy vrcholila horečka bláznivých mashupů bastardího popu. V nich se – jak si pamětníci vzpomenou – divoce pářily zdánlivě nekompatibilní styly a The Go! Team dělali ve své autorské tvorbě něco podobného. Nakažlivé žvýkačkové refrény si u nich podávaly ruce s punkem, hip hopem a osmibitovým pípáním a odměnou za inovativní a zároveň hitový mišmaš byla třeba nominace debutové desky Thunder, Lightning, Strike na Mercury Prize.

Původně ložnicový projekt elektronického kutila Iana Partona se po úspěšném debutu rozrostl do podoby šestičlenné kapely, která vydala další dvě studiové desky. Na nich ale původní euforický styl kapely rozředili poněkud zbytečnými hostovačkami slavných jmen (Chuck D z Public Enemy, Bethany Cosentino z Best Coast). Čtyři roky po třetím albu Rolling Blackouts (2011) už je v kapele znovu jen sám Parton, který se tak na čtvrté studiové desce vrací k údernosti a jednoduchosti debutu. Něco je ale přesto jinak – mashupový chaos totiž částečně nahradily indierockové melodie.

Parton si ve zveřejněném manifestu předsevzal tři věci: že místo samplů bude hlavním tahounem písní melodie, poslech desky má připomínat divoké ladění stanic rádia a zpěváci musí být zcela neznámí. Začněme od toho posledního – místo osobitých postaviček, jako byli Chi a Ninja, tu teď figuruje zástup zpěvaček od USA po Čínu, které ale ve výsledném mixu a obalené do efektů zní všechny velmi podobně. Stejné je to nakonec i s požadavkem různorodosti – písničky jsou sice dost výstřední, ale všechny poněkud uniformní a hlavně materiál z druhé poloviny tak trochu splývá. Deska je nejsilnější v úvodu, kdy The Go! Team vypálí silné tracky What D’You Say a The Scene Between, které skvěle kombinují ztřeštěnost a indierockovou melodičnost.

03343701.jpeg

The Scene Between je pro Partona a jeho The Go! Team přechodovou nahrávkou, prvním krokem k dospělosti, která ale nemusí nutně bolet. Euforie starého soundu částečně zůstala, přibyly trochu konzervativnější postupy, obě polohy ale zatím trochu hledají společnou řeč. Přesto je to deska, která stojí za poslech, a dá se očekávat, že její subjektivní kvality porostou s počtem slunečných dnů. Tak proč neodstartovat jaro právě s The Go! Team?!


The Go! Team – The Scene Between (Memphis Industries, 2015)
Hodnocení: 70 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.