Zvukově vrstevnatá magnetická rezonance s Normanem Westbergem

17. květen 2016

Norman Westberg, člen americké legendy Swans, na staronovém albu MRI nabízí téměř hodinu hlubokého a hladivého kytarového ambientu.

Vlastně nevím, jak vám z rádia tahle hudba bude znít. Když jsem si doma srovnával poslech CD z přehrávače s poslechem souborů FLAC z laptopu – mixpult a bedny se neměnily – výsledky se výrazně lišily. Zejména VLC player se choval dosti nevyzpytatelně. Na ten software se stačilo snad jen jinak podívat, aby překvapil zvýrazněním pokaždé jiných frekvencí, přebuzením a podobně. Nejkonzistentnější výsledek mělo přehrávání z CD. Popisované lapálie mi ale zase jednou ukázaly, jak neuspokojivým přehrávačem jsou počítače a jak se digitálními formáty bez nosičů připravujeme o skryté avšak nosné vrstvy hudby, jíž se oddáváme.

Kytarista Norman Westberg není z těch hráčů, kteří oslňují virtuozitou, o to podmanivější je ale jeho práce s barvami a vrstvami zvuku. Své album MRI – ten titul je zkratkou pro magnetickou rezonanci – natočil v roce 2012, kdy začal pozorovat ztrátu sluchu a své zážitky z diagnostiky vtělil do dvojice táhlých instrumentálek pro mnoho vrstev elektrické kytary. Žádné riffy, žádné rytmy, jen a jen syté barvy, pomalé repetice a pocit pohledu do bezedné hloubky. Wikipedie praví, že „nevýhodou vyšetření magnetickou rezonancí je určitá hlučnost zařízení“. Nakolik je Westbergova audiorekonstrukce realistická, ale bohudík nemohu z vlastní zkušenosti posoudit.

Letos album – obohacené o osmnáctiminutový bonusový track – vychází u australského labelu Room 40 vedeného hudebním experimentátorem a improvizátorem Lawrencem Englishem. Ten do svého edičního programu zařadil celou sérii westbergovských reedic a v tiskové zprávě k albu píše: „Kytarová hra Normana Westberga ve Swans ovlivnila celou generaci hudebníků napříč žánry. Osobně mohu doložit, jak jeho zvláštní přístup k nástroji a tvorbě harmonií i brutální síly zpochybnily a nezměrně ovlivnily mé vlastní hudební směřování. To, co Norman tvoří sólově, je rezonující vesmír hlubokých struktur a harmonické intenzity.“

03629897.jpeg

Album lze rozhodně doporučit nejen milovníkům Swans, ale především těm, kdo souzní se „zvukovou malbou barevných polí“ takových audiorothků, jako je Christoph Heemann či Jim O'Rourke. Norman Westberg s nimi sdílí gesto i paletu.

Hodnocení: 80%
Norman Westberg – MRI (Room40, 2016)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.