Hudební hranice Česka a Slovenska opět prolomí projekt Audioport

16. duben 2014

České Radio Wave a slovenské Rádio_FM 16. dubna 2014 opět propojí své vysílání a na pódiu kina Bio OKO představí dva hudební talenty, českou kapelu Deaths a slovenské Fallgrapp.

Po celý den budou vysíláním z pražského studia provázet moderátorské dvojice zástupců obou stanic: Tereza Havlínková a Dominika Jašková, Jonáš Zbořil a Ego_FM, Veronika Ruppert a Mizzi. V dopoledních hodinách představíme mimo jiné i talentové pořady obou stanic: Startér a Demovnica. V souboji hudebních novinek se utkají hudební dramaturg Radia Wave Aleš Stuchlý společně se svým protějškem z Rádia_FM Danielem Balážem. Významnými hosty česko-slovenského vysílání budou např. dokumentaristi Zuzana Piussi a Vít Klusák nebo Petr Čtvrtníček, Táňa Pauhofová a pochopitelně také kapely Deaths a Fallgrapp, jejichž společným vystoupením v pražském Bio OKO Audioport vyvrcholí.

Koncert bude živě odvysílán od 20:00 také na obou stanicích pro mladé Českého rozhlasu a Rozhlasu a televize Slovenska. Z důvodu přímého přenosu pořadatelé doporučují návštěvníkům dorazit do letenského kina včas, začínat se bude opravdu přesně. Koncert bude také jedinou hudební akcí před letní prázdninovou rekonstrukcí prostor kina Bio OKO.

Audioport se uskuteční 16. dubna již popáté. Premiérově se obě rádia spojila v květnu 2012, od té doby se na česko-slovenských pódiích vystřídalo již sedm kapel, mezi nimi například Jelly Belly, Fiordmoss, Kittchen nebo Katarzia. Poslední pražský Audioport přivítal v dubnu 2013 kapely Bratři Orffové a Tomáš Sloboda and Sounds Like This.

Audioport: Deaths (CZ) a Fallgrapp (SK)
středa 16. dubna 2014, 20:00
Bio Oko (Františka Křížka 15, Praha 7)

Vstupné: 50 Kč (Bio Oko, Světozor, Aero)
kapacita sálu omezena

Deaths (CZ)
Česká kapela Deaths vznikla před dvěma lety v Brooklynu, kde zpěvák a skladatel skupiny Igor Bruso pobýval na stáži v newyorské pobočce magazínu Vice. Skupina, která se původně jmenovala Girls On Drugs, ve své hudbě reaguje na aktuální vlnu syntezátorového popu, a to i přesto, že Igor Bruso má za sebou bohatou zkušenost z hraní v punkových kapelách. I tenhle fakt dokazuje, že se Deaths nenechávají dobrovolně omezovat žánrovými hranicemi. Všiml si toho třeba i zahraniční hudební blog The Line Of Best Fit, který Deaths zařadil ke skupinám, které se vyplatí sledovat. Letos v lednu vystoupili Deaths na holandském festivalu Eurosonic, kam je jako reprezentanty aktuální české scény vyslalo Radio Wave. Před rokem natočili Deaths klip ke skladbě Karaoke Blues.

Deaths - Karaoke Blues from Igor Bruso on Vimeo.

Fallgrapp (SK)
Elektropopoví Fallgrapp vznikli spontánně v roce 2012 jako one man projekt muzikanta Jureše Líšky. Ten nejprve tvořil a skládal všechnu hudbu sám a psal také texty. Ve stejném roce vyhráli Fallgrapp autorskou talentovou soutěž Fatt Kools. Píseň Ľadový útes, jejíž vokály nazpívala Agáta Siemaszko, byla zařazena v rotaci Rádia_FM a hudba z této písně byla použita v československé kampani UNICEF. V roce 2013 se vyprofilovala koncertní sestava, která zahrála na festivalu Pohoda. Letos v březnu kapela vydala debutové album s názvem Rieka. Před rokem také Fallgrapp představili svůj první videoklip ke skladbě I.N.A.

autor: Radio Wave
Spustit audio