Český rozhlas pošle Radio Wave na VKV, prostor mu dá stanice Vltava

11. únor 2015

Radio Wave dostane od 2. března šanci oslovit větší množství posluchačů. Český rozhlas se rozhodl poskytnout rádiu pro mladé vysílací prostor na stanici Vltava, a vytvořit tak na VKV programovou řadu pro publikum do 30 let, kterou v současné době postrádá. Radio Wave bude na Vltavě vysílat každý večer hodinový proud hudby, reportáží či rozhovorů místo pořadu Čajovna. Ta se přesune z večerního času do prime-time.

„Český rozhlas tímto krokem naplňuje svou dlouhodobou programovou strategii a splácí pomyslný dluh mladé generaci, která aktuálně v našem vysílání na VKV svou programovou řadu nemá. Pro Radio Wave je čas mezi 19:00 a 20:00 ideální. Naopak programu Vltavy budou více vyhovovat nové odpolední a večerní časy Čajovny,“ uvedl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Radio Wave, které vysílá digitálně a na internetu, patří podle ukazatelů návštěvnosti na webu a na sociálních sítích v rámci Českého rozhlasu k absolutní špičce. Výzkumy nicméně dokazují, že drtivá většina mladých lidí stále poslouchá rádio na VKV. Díky vysílacímu času na Vltavě tak nyní bude mít Radio Wave šanci svou posluchačskou základnu rozšířit.

„Hodinové vysílání ponese název ‚On Air Radia Wave‘ a moderovat ho budou mimo jiné Jakub Krásný a Veronika Ruppert. Půjde o vyvrcholení denního proudu. Nabídne hudbu, reportáže, rozhovory či recenze a bude zároveň upoutávkou na naše digitální a internetové vysílání,“ řekl šéfredaktor Radia Wave Tomáš Turek.

03313423.jpeg

Změna programu má rovněž ambici přilákat mladé posluchače na Vltavu a rozšířit jim rozhlasové obzory o špičkové pořady, které na běžných proudových stanicích nemají šanci slyšet, jako jsou například rozhlasové hry, dokumenty či dramatizované četby. Ani stávající publikum Čajovny o svůj oblíbený pořad nepřijde.

„Pořad Čajovna z Vltavy nezmizí. Bude se vysílat ve všední dny od 15:30 do 16:00, kdy bude nabízet především hudbu, a o víkendech ve 23:15–24:00, kdy se bude věnovat hlavně publicistice a mluvenému slovu. Dramaturgové, autoři a moderátoři Čajovny odváděli a stále odvádějí dobrou práci,“ řekl šéfredaktor stanice Vltava Lukáš Hurník.

Odpolední Čajovna se navíc hudebně propojí s následujícím pořadem Mozaika. Autor Čajovny bude zároveň vybírat hudbu pro aktuálně publicistickou Mozaiku, tudíž bude mít v zásadě 1,5 hodiny vysílání ve své hudební dramaturgii, což je více, než měli autoři Čajovny doposud.

autor: Jiří Hošna
Spustit audio