Dětská práce dusí třetí svět

17. červen 2009

Český bigbeat sice řeší v jedné z notoricky známých písní děti, které si nemají kde hrát, miliony těch nejmenších po celém světě mají ale úplně jiné starosti než hledat si vhodné místo na hraní.

Především v těch zemích světa, ve kterých se většina obyvatel pohybuje na hranici chudoby, je totiž hlavní náplní každého, kdo má dvě zdravé ruce, snaha vydělat si na nejnutnější obživu. A i když by si děti do určitého věku měly opravdu jenom hrát, v mnohých státech v Africe nebo v jihovýchodní Asii už od útlého věku vyrážejí do továren nebo na pole a pracují úplně stejně jako dospělí. Dětská práce je fenomén, který by v takzvaně moderní společnosti neměl co dělat, opak je ale pravdou.

Možná zrovna právě tričko, které máte teď na sobě je vyrobené z bavlny, na jejímž pěstování se podílely malé děti. Nebo káva, kterou po ránu pijete. Jste si jistí, že na kávových plantážích, ze kterých pochází, nepracují děti, které by měly raději chodit do školy? O problematice dětské práce jsme si v Klystýru povídali s Petrou Weissovou z kampaně Stop dětské práci, je lepší chodit do školy.
Víc informací najdete na webu kampaně.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio