Banát: Minulost, současnost i budoucnost

8. listopad 2011

Statné české selky, které se hbitě otáčejí v sednici, přitom ještě zvládají obstarat celé hospodářství, vyvést na pastu kravku nebo kozu, obdělat zahradu i udržovat dům v čistotě a k radosti hospodáře – to je výjev, který známe už jen z knih nebo vyprávění babiček nebo prababiček.

Existuje ale místo, kde se tak trochu zastavil čas, kde lidé hospodaří tak jako před 100 lety a mluví česky, moc dobře česky. Ten kraj se jmenuje Banát, nachází se v Rumunsku, v nejjižnější části Karpat. Před 180 lety do oblasti zamířily skupiny českých krajanů obdělávat banátskou zem, jíž se stali vlastníky. Tamní krajanská komunita nikdy nezapomněla svoji rodnou řeč, zvyky a tradice. Bohužel vidina života v moderním světě zlákala po roce 1989 desítky hlavně mladších lidí, kteří začali Banát opouštět.

02308384.jpeg

Společnost Člověk v tísni v Banátu realizuje projekt na podporu agroturistiky, jehož koordinátorem je od roku 2004 fotograf a novinář Ivo Dokoupil. Ten byl hostem dalšího Klystýru, který se věnoval Banátu, jeho minulosti, současnosti i budoucnosti.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio