Kudy ven z bludného kruhu sociálního vyloučení

6. prosinec 2011

Na téma sociální vyloučení jsme se podívaly očima Jana Černého, dlouholetého terénního pracovníka a současného šéfa integračních programů společnosti Člověk v tísni. Ptaly jsme se ho nejen na to, jak z bludného kruhu sociálního vyloučení ven.

Jan Černý má bohaté zkušenosti v oblasti sociální práce, a to hned s několika cílovými skupinami. Do terénu se v sociálně vyloučené lokalitě v Ústí nad Labem dostal v roce 1999, tedy přesně v době, kdy se na region řítila vlna propouštění, uzavírání továren a krachu velkých podniků.

Na téma sociálního vyloučení se tak dívá trochu jinak, s odstupem více než deseti let a s bohatými zkušenostmi z práce v terénu. Za tu dobu se totiž ukazuje, že kruh sociálního vyloučení má způsob, jak ho rozplést, a tím je podpora vzdělávání. Jako jinde v Evropě totiž i u nás platí, že děti rodičů, kteří nedokončili ani základní školu, skončí dost podobně. Bez potřebného vzdělání budou těžko shánět práci a ještě hůř ze sebe smazávat už předpřipravené označení těch, kteří žijí na okraji společnosti.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio