Oto Klempíř & Oskar Rózsa – Špička

9. duben 2012

Kruton se vydal se špičáky na Špičku bez špíčků.

Na světové hiphopové scéně je mnoho rapperů, kterým je už přes 40 let. U nás je takových zatím jen velmi málo a jen jeden aktivní natočil své sólové album. Je to rapper a textař funkových J.A.R Oto Klempíř.

Zatímco mladým rapperům se dělají špíčky, Oto si vyrazil na Špičku. Spojil se s vynikajícím slovenským baskytaristou a producentem Oskarem Rozsóu, který je sice o trochu mladší, ale zato má velmi bohaté zkušenosti. Má široké rozpětí nejen co se týče nástrojů, které ovládá, ale také žánrů, které kombinuje. Spolupracoval například s Richardem Müllerem nebo Dežo Ursinym, působí také jako dirigent.

Společně vydali minulý měsíc desku s názvem Špička. Místy potemnělý minimalistický funk, pulzující najazzlé beaty opředené osamělou recitací. Oto se rozhodně nebojí češtiny, nebojí se pojmenovat své úvahy, ovšem místy smysl a dramatičnost unikne slovními hříčkami. Hlubiny se tu snaží stoupat na špičky, aby vystavily temnější a obávaná témata. Nahlédněte raději sami, všechny texty i básně si můžete přečíst v knize Tali Bachtar, která Otovi vyšla na konci minulého roku.

Na desce se objevují momenty podobné tvorbě J.A.R., ale vcelku vyznívá deska jinak. Oskaru Rózsovi se podařilo hudbou posunout rapovanou češtinu dál, deska má osobitou atmosféru a stále je cítit napětí, které občas Oto vyhrotí do vypjatých vokálů. Špičku nečeká žádná hitparádová budoucnost, ale je to rozhodně hudební produkce na vyšší úrovni, ve které žije hudba a rap/vokály v symbióze.

Poslechněte si celý rozhovor s Otou Klempířem, dozvíte se i to jací brilantní jazzoví hudebníci by ho měli doprovodit na plánovaném podzimním turné nebo co má Oto společného s Bollywoodem.

autor: Mary C
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.