Knižní tipy aneb krušná četba na horké dny

4. červenec 2014

Slunečné dny a trochu menší každodenní shon nás tentokrát inspirovaly ke knížkám, které vás možná zrovna nerozesmějí, ale zato pohltí a nejspíš na ně jen tak nezapomenete. Doporučujeme Hertu Müllerovou, nositelku Nobelovy ceny, a čínského disidenta Liao I-Wua, který by bez pochyby mohl být dalším adeptem na Nobelovku. Pro milovníky českého literárního klábosení je tu Václav Kahuda.

Václav Kahuda – Vítr, tma, přítomnost (Druhé město, 2014)
Dočetli jste Haklovy Hovězí kostky a nevíte, po čem sáhnout teď? Doporučujeme román Václava Kahudy Vítr, tma, přítomnost, ve kterém se mimochodem mihne coby jedna z postav právě Hakl, Kahudův dlouholetý kamarád. Kahuda se po své knize Proudy odmlčel na dlouhých 13 let a teď přichází s obsáhlým 700stránkovým vyprávěním, které otevírá pátráním po okolnostech záhadné smrti svého dědečka ve 40. letech. Osobní rovina vyprávění se prolíná se zákulisními informacemi z kanceláří mocných tohoto i minulého režimu, konspirační schůzky s informátory střídají ložnicové detaily. Kahudův literární návrat je velkolepý a nabízí osobitou výpověď o současnosti, po které tak často volají literární kritici.

Čtěte také

Herta Müllerová – Nížiny (Mladá fronta, 2014)
Herta Müllerová na sebe u nás nejhlasitěji upozornila před čtyřmi lety. Tehdy vyšla její kniha Rozhoupaný dech, za kterou dostala Nobelovu cenu. O rok později navíc její překladatelka Radka Denemarková převzala Magnesii Literu za nejlepší překlad. Až letos ale máme příležitost prozkoumat, co je hluboko pod tím nejvyšším vyznamenáním, které literát může získat. Na pultech se totiž objevil autorčin debut Nížiny. I v něm se Müllerová vrací do Rumunska v područí komunismu a prochází světem strachu a věčného unikání. Devatenáct povídek popisuje krušný život švábských Němců v Banátu a Müllerová jimi dokazuje, že už na startu kariéry neomylně mířila k Nobelovce.

01013700.jpeg

Liao I-Wu – Kulky a opium (Mladá fronta, 2014)
Čínský spisovatel Liao I-Wu přijel do Evropy poté, co byl osvobozen z vězení. Čtyři roky ho tamní úřady trestaly za to, že rozšiřoval báseň o možném masakru v předvečer jeho konání. Teď konečně může o krveprolití na náměstí Nebeského klidu volně mluvit – a vás čeká přímé svědectví jedné z nejzajímavějších osobností Dálného východu. V Evropě vzbudil Liao I-Wu pozornost už knihou Hovory se spodinou, o které jsme s autorem dokonce vedli rozhovor. Tak na nás zapůsobil, že si Kulky a opium nemůžeme nechat ujít.

Čtěte také

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.