Vlasy nepotřebujete, nahoďte plstěnou přehazovačku

19. listopad 2014

Každý den jiný účes a jiná barva vlasů. Jestli vás baví proměny, vyzkoušejte si různobarevné klobouky z králičí plsti, které ve tvaru dámských i pánských střihů navrhuje Sofya Samareva.

Téma kloboukových účesů není úplnou novinkou. Už vloni si s ním třeba krásně pohráli maďarští designéři značky Masamod. U nás se klobouky podle účesů objevily v letošním roce v podání Sofye Samarevy. Čerstvá absolventka UMPRUM si plstěné drdoly, mikáda a pompadůry navrhla původně pro sebe: „Ráda často střídám účesy a barvy vlasů a nebaví mě čekat, až mi vlasy dorostou do nového účesu, který bych chtěla. Zároveň jsem pro sebe dlouho nemohla najít dobrý klobouk, který by mi seděl.“

03254098.jpeg

Z kloboukových účesů vznikla diplomka, na které Sofya pracovala v loňském a letošním roce v Ateliéru designu oděvu a obuvi na pražské UMPRUM. Polotovary klobouků z továrny Tonak v Novém Jičíně tvarovala do drdolů, mikád a pánských pompadůrů na vlastních formách. Na sérii účesových klobouků, která bude k vidění na blížícím se mezinárodním festivalu designu designSUPERMARKET, navázala speciální linií pro přehlídku respektované české designérky Moniky Drápalové. Navrhla modely inspirované korunou a kšiltovkou: „Dají se nosit tak, že vypadají spíš jako kšiltovka, nebo spíš jako koruna. Ačkoliv jsou to klobouky, mají díky náznaku tvaru kšiltovky pořád streetwearový nádech.“ Klobouky podle účesů si zatím můžete prohlédnout na webu designérky. K vidění budou také na přehlídce nejnovější kolekce známé české designérky a profesorky UMPRUM Liběny Rochové.

03254097.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.