Notorický fotograf Martin Fryč chce být Daniel Nekonečný současné umělecké scény

17. prosinec 2014

Lidem, kteří se zajímají o pražskou galerijní scénu, není nutné svéráznou postavu fotografa Martina Fryče představovat. Člověk, který za jeden večer oběhne třeba až šest vernisáží, všechny nafotí a fotky nasdílí na web, je notoricky známá postava. V polovině prosince pokřtil Martin Fryč v pražské Chemistry Gallery svoji první knihu.

I když označení kniha je možná až moc silné. Je to spíš jakýsi seznam současných výtvarníků a výtvarnic, které Martin Fryč ze svého pohledu poučeného laika považuje za zajímavé.

„Považuji se za poučeného laika. Já prostě na internetu prostřednictvím svých fotek jenom sdílím to, co mi připadá zajímavé, a občas k tomu přidám doporučení, že by na výstavu lidi měli sami zajít. Ale je už pak jejich věc, jestli tam půjdou, nebo ne. Já jim jenom říkám, že mě něco oslovilo. Beru to prostě citově,“ vysvětluje svůj přístup k současnému umění Martin Fryč.

Jak sám Martin přiznává, jeho jediný autorský přínos v knize Současné umění očima Martina Fryče je třístránková předmluva. Obsah knihy totiž dodali sami zastoupení umělci, které Martin požádal o stručný životopis a několik fotek jejich děl. „V předmluvě se ale vyhýbám jakémukoliv hodnocení tvorby zastoupených umělců. Hodnocení je věc, které se dlouhodobě vyhýbám. Mám s každým dobré vztahy a nechci je ničím narušit. Moje volba je být pozitivní. Chci být takový Daniel Nekonečný výtvarné scény. Prostě sluníčko všude,“ říká Martin Fryč.

03275870.png

Kniha Současné umění očima Martina Fryče vyšla v nákladu 1500 kusů a dle slov Martina je určena hlavně pro jeho fanoušky, kteří ho sledují na sociálních sítích. Protože jsou v této publikaci zastoupeni hlavně malíři a kreslíři, připouští Martin možnost, že by následovaly další podobné knihy z jiných uměleckých oborů.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka