Jaký byl československý komiks 20. století? Podle Pavla Kořínka neskutečně živý a bohatý

30. leden 2015

Zhruba pět let trvaly rešeršní a redakční práce na publikaci Dějiny československého komiksu 20. století, pod kterou je podepsán čtyřčlenný autorský kolektiv. Prozradit něco víc o prvním podrobném a odborně fundovaném knižním pojednání o československém komiksu přišel do studia hlavní redaktor celého 1000stránkového a sedm kilogramů vážícího počinu Pavel Kořínek.

„Pokusili jsme se o takový opravdu komplexní, přehledný, ale přitom vyčerpávající pohled na československý komiks minulého století, a čtenář by tam tak měl najít poměrně detailní informace o tom, jak komiks vypadal, jak se proměňoval a jaké nejrůznější podoby nabýval,“ shrnul hned na začátku rozhovoru Pavel Kořínek hlavní záměr právě vycházející publikace. Největší zjištění podle něj v průběhu rešeršních prací bylo, jak živá ve skutečnosti komiksová kultura 20. století v českém prostoru byla: „Myslím, že nás všechny překvapilo, jak neskutečně široký československý komiks byl, kde všude jsme ho potkávali v časopisech, ve kterých bychom ho nikdy dřív nečekali ani nehledali. A myslím, že velmi často ani nikdo před námi neměl tušení, že by se tam nějaký obrázkový seriál mohl vyskytovat.“

V průběhu 20. století nicméně československý komiks neprožíval jen samé plodné etapy. Kdybychom podle Pavla Kořínka chtěli nalézt komiksově strohé období, jednalo by se především o léta 1949 až 1957: „Tehdy byl komiks až jakýmsi aktivním nepřítelem, byl považován za něco škodlivého a byla proti němu vedena celkem intenzivní ideologická kampaň.“ Československý komiks samozřejmě v průběhu 20. století čerpal inspiraci i ze zahraničního – i na tohle téma přišla řeč v pátečním rozhovoru s Pavlem Kořínkem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.