Architektka Caroline Bos: Nejdůležitější jsou správné otázky

1. říjen 2015

Caroline Bos je spoluzakladatelka světově proslulé architektonické kanceláře UNStudio. Mluvili jsme s ní o její snaze, aby architektura, kterou ve firmě navrhují, odpovídala současnému vývoji ve společnosti.

O měnící se roli architekta a o způsobu, jakým na tuto situaci může reagovat vzdělání. O uvědomování si vlastních limitů při poznávání neznámých míst a kultur. O významu sdílení a otevřenosti k výměnám a informacím, které jsou pro současný světový vývoj typické. O využívání počítačů, nových způsobů navrhování a nových geometrií. O odpovědnosti vůči klimatu, kterou je možné realizovat skrze architekturu, nejen skrze z vnějšku přidané technologie.

Caroline Bos studovala dějiny umění na Birbeck College Londýnské univerzity a urbanistický a regionální rozvoj na Faculty of Geosciences na Univerzitě v Utrechtu. V roce 1988 spoluzaložila Van Berkel & Bos Architectuurbureau spolu s architektem Benem van Berkelem a rozšířila tím své písemné teoretické projekty do praktické architektury.
V roce 1998 Caroline Bos spoluzaložila UNStudio (United Net). UNStudio se prezentuje jako síť odborníků v architektuře, urbanistickém rozvoji a infrastruktuře. Současné projekty urbanistického rozvoje zahrnují rekonstrukci areálu nádraží v Arnhemu, multifunkční Raffles City v Hangzhou, podrobný plán pro Basauri a návrh a rekonstrukci Harbour Ponte Parodi v Janově.


Architektuře se věnuje také pořad Bourání a veřejnému prostoru Distrikt. Podívejte se!

Caroline Bos přednášela jako externí lektorka na Princetonské univerzitě, Berlage Institutu v Rotterdamu, Akademii výtvarného umění ve Vídni a Akademii architektury v Arnhemu. V roce 2012 jí byl udělen titul čestné profesorky na Fakultě architektury, stavebnictví a urbanistického rozvoje Univerzity v Melbourne. Její výuka je zaměřena na ucelený přístup k architektonickým pracím, kam včleňuje virtuální a materiální organizaci a inženýrské stavby.

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.