Maximální fotografie opět na hradě

8. červenec 2008

26 velkoformátových fotografií Václava Chocholy je v současnosti k vidění v Jižních zahradách Pražského hradu. Výstava k nedožitým Chocholovým 85tinám vznikla v rámci projektu s názvem Maximální fotografie, který už popáté pořádá skupina PPF. Na přípravě výstavy se podílelo i studio Najbrt a Michal Froněk ze studia Olgoj Chorchoj.

Spojení Maximální fotografie necharakterizuje jen formát vystavených snímků, ale hlavně přístup Václava Chocholy k celé jeho tvorbě a životu. Václav Chochola patřil k nejvýznamnějším českým fotografům 20. století, který většinu svého života prožil pod tlakem nedemokratických režimů. Přesto, nebo možná právě proto zvolil jako prostředek seberealizace fotografii.

00745193.jpeg

Už za války se spřátelil s výtvarníky Skupiny 42, což ovlivnilo v mnoha aspektech i jeho tvorbu. Právě pod vlivem Skupiny 42 vznikl i snímek, který dal název celé výstavě na Pražském hradě. Vznik snímku Noční chodec mi popsala fotografova dcera a blízká spolupracovnice Blanka Chocholová.
POSLECHNĚTE SI: Pozvánku na výstavu

Mezi snímky v zahradách Pražského hradu najdeme fotografie Salvatora Dalího, Man Raye a krásný portrét mladé Jany Brejchové s dýmkou. Žádná z těchto velkoformátových zvětšenin by ale podle Blanky Chocholové nevznikla bez nových digitálních technologií.

00745194.jpeg

26 velkoformátových snímků bude v Jižních zahradách Pražského hradu k vidění do konce letošního září.

autor: Anna Nováková
Spustit audio