Osamělé charaktery v choreografii VerTeDance a Anny Polívkové

3. listopad 2009

Taneční skupina VerTeDance se oficiálně utvořila po předešlé spolupráci v roce 2004. Ke svým pátým narozeninám si soubor nadělil festival Happy Verte, který proběhne v Divadle Ponec od 6. do 11. listopadu. Nejen o něm mluvili v Odpolední session Veronika Kotlíková, Tereza Ondrová a Anna Polívková.

Co znamená VerTeDance, jak budou oslavy bujaré, kdo paroduje VerTeDance a další věci se dozvíte právě z rozhovoru...

Případy doktora Toureta (anotace premiéry)
Režie: Anna Polívková
Interpretace: Anna Polívková, Tereza Ondrová, Veronika Kotlíková, Tomáš Měcháček
Hudba: Jakub Xavier Baro

Případy doktora Toureta jsou přehlídkou osamělých charakterů. Hledáme moment, kdy si prostě zatančí. Pátráme po tom, co tanec znamená - může být osvobozujícím prostředkem, který přinese uvolnění a katarzi. Může být i cestou, jak uniknout realitě. Může být jedinou svobodou. Představení navazuje na sólo Aničky Polívkové Pan Padlý, které mělo premiéru 10. 2. 2009 v Divadle Ponec. V Případech doktora Toureta vystupuje kromě postavy pana Padlého i paní Vltavská a další. Dohromady spolu řeší zásadní otázku: Proč lidé tančí a lze se prostřednictím tance a pohybu oprostit od věcí, které nás spoutávají? Volnou inspirací byla kniha neurologa Olivera Sackse Muž, který si spletl svou ženu s kloboukem.

01029557.jpeg

Tereza Ondrová a Veronika Kotlíková (obě se narodily r. 1981) jsou zakladatelky tanečního seskupení VerTeDance, v rámci kterého vytvořily již řadu projektů: Průzor hrdlem, Kruh II, Tichomluva - Neočekávaný chod, Beneath the Silence, The Brave, Třiačtyřicet slunce západů, site specific projekt Tour du Café au lait a Jaja a papus. Za choreografii Tichomluva získaly prestižní Cenu SAZKY za "objev v tanci" 2005.

Anna Polívková se narodila 24. března 1979. Po studiu na pražské státní konzervatoři navštěvovala katedru nonverbálního divadla pod vedením Ctibora Turby. V roce 1999 odjela do Paříže za studiem Mezinárodní školy pohybového divadla Jacqua Lecoqa. Spolu s otcem si zahrála v kriminálním filmu F. A. Brabce Bolero (2004) a roku 2005 se objevila ve filmovém debutu Julia Ševčíka Restart. V následujícím roce ztvárnila postavu Jolany ve snímku Jiřího Vejdělka Účastníci zájezdu. Hraje například v seriálu televize Nova Ordinace v růžové zahradě a letos opět vystupovala v Letních shakespearovských slavnostech 2008 po boku svého otce ve hře Kupec benátský.

Více se o představení dozvíte na stránkách VerTeDance.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio