Na taneční Exkurzi do divadla Ponec

7. prosinec 2009

V divadle Ponec uvedou divadelně-taneční inscenaci Jany Hudečkové a Marty Trpišovské Exkurze s Helgou. Jde o exkurzi světem krásy - kde se krása rodí a umírá...Autorky chtějí upozornit na společenské předsudky a odsudky, a hlavně chtějí k tanečnímu umění přizvat mnohem více diváků. Víc se dozvíte v pozvánce Veroniky Dospělové.

POSLECHNĚTE SI: Rozhovory uvnitř příspěvku

Už jste byli na exkurzi v divadle? Nejspíš se školou v Národním. Tentokrát vás čeká něco docela jiného. Na exkurzi vás zvou dvě tanečnice Jana Hudečková a Marta Trpišovská, které vás v divadle Ponec provedou nejrůznějšími zákoutími lidského vnímání krásy. Proč tak snadno podléháme společenským konvencím, máme vůbec schopnost rozeznat, co je krásné, a co není?

POSLECHNĚTE SI TAKÉ: Rozhovor s Janou Hudečkovou a Martou Trpišovskou z Odpolední session

Autorky a absolventky konzervatoře Duncan Centre, se nesetkávají poprvé. Jako interpretky účinkovaly například v choreografiích Kristýny Celbové, Petra Tyce nebo Michaela Vodenky a taky v Národním divadle v Dobře placené procházce. Za svou společnou choreografii představení S kůží na trh, získaly v roce 2007 Cenu Sazky za "objev v tanci". Exkurzí s Helgou chtějí poukázat nejen na otázku pomíjivosti krásy a na společenský ideál krásy, který dnes chtě nechtě ovlivňuje náš pohled na svět, ale chtějí především zpřístupnit taneční umění širšímu spektru publika.

A proč vlastně Helga? Podle Jany Hudečkové nás Helga představením skutečně jakoby provede, jedná se totiž o jakousi divadelně-taneční mozaiku, tak aby se někdo v tom množství krásy neztratil.

Kromě autorek vystupují v Exkurzi tanečnice Jitka Švecová a Lea Švejdová, hudbu má na svědomí Fernando Herranz Solis. Informace najdete na www.divadloponec.cz.

Spustit audio