Blbí Češi, čestní Američané a Anton Hrabiš. Seriál Kosmo není pro mladý

8. listopad 2016

Před šesti lety přišel Tomáš Baldýnský se seriálem Comeback, který se proslavil jako první a zatím jediný opravdový český sitcom. Autorský kolektiv ho napsal podle žánrových pravidel, měl dobré postavy a býval opravdu vtipný. Baldýnského druhý seriál, pětidílné Kosmo o českém letu na Měsíc, ho bohužel nepřekoná. Kombinace tradičního sitcomu, který dnes působí zastarale, a politické satiry odkoukané z ostřejších britských seriálů staví většinu bezzubého, dětinského humoru na jednom starém stereotypu.

Politická satira se prý v Česku dělá těžko, česká politika je sama o sobě tak směšná, že to skoro nemá cenu, tvrdí se v poslední době vždycky, když přijdou na řadu vzpomínky na Českou sodu. Je snad politika v Česku směšnější než v Británii, kde se v médiích propíralo, že bývalý premiér strčil při iniciačním rituálu na univerzitě penis do tlamy mrtvého prasete? Nebo v USA, kde se prezidentem může stát hvězda z reality show Donald Trump, o kterém se pomalu nedá říct nic, co by nebylo směšné?

Čtěte také

Česká politika o moc zábavnější než v jiných zemích nebude a satirizovat se samozřejmě dá, jak ukazují některé internetové pořady, facebookové profily nebo Kancelář Blaník. Ve Spojených státech nemá žádný problém zdejší politiku satirizovat John Oliver, Stephen Colbert, Samantha Bee a spousta dalších. Vtip je v tom, že satira musí být alespoň formálně aktuální. Baldýnského tým se pokusil vyrobit cosi nadčasového a vyšly mu z toho devadesátky.

Není to soda

Humor britských seriálů, jako je The Thick of It, ze kterých tvůrčí tým vycházel, je navíc o mnoho ostřejší. Fóry, jaké se dělaly v České sodě, si dnes televizní tvůrci nejspíš dovolit nemohou, při sledování Kosma se však zdá, že nikdo na žádné drsné pointy ani nepomýšlel. Humor Kosma je krotký, až dětinský. Vtipná tu mají být velká prsa kapitánky posádky nebo jméno velkopodnikatele s kuřaty, který výpravu na Měsíc sponzoruje – Anton Hrabiš. O nadčasovost se seriál pokouší například ve scénkách vyjednávání s ruskými diplomaty, uplatňujícími jejich „diplomatickou školu“, když odpovídají „ano“ ve chvílích, kdy ve skutečnosti myslí ne, a naopak. Co má být univerzální a nadčasové, se zdá být spíš staré.

03739363.jpeg

Současně autoři seriálu promarnili možnost komentovat současnou politiku, která se vlivem nových médií, příchodem Babiše a polarizačních témat, jako je přijímání uprchlíků, během krátké doby výrazně proměnila. Scény z Kosma působí v porovnání s obrazem dnešní politiky jako výjevy z konejšivě potrhlého, ale hodného světa plného směšných figurek.

Hezká a hloupá

Skutečně „staré“ se Kosmo ukazuje i v porovnání se současnými globálně úspěšnými komediálními seriály, mezi které patří buď výrazně inovované sitcomy, nebo drama/comedy tituly typu Orange Is The New Black, situační komiku používají, ale míchají ji se vším možným. I takové How I Met Your Mother se svým komplikovaným vyprávěním už dnes působí zastarale. Stereotypy se v dnešních seriálech spíš podrývají a staví na hlavu, popřípadě s nimi tvůrci zacházejí tak nápaditě jako v případě stále oblíbené The Big Bang Theory, jejíž postavy jsou superchytří univerzitní výzkumníci – nerdi. Kosmo udělalo základem své komiky stereotyp o poctivých „zápaďácích“ a vychcaných Češích, po revoluci aktuální humor, vzešlý z prvního setkávání s lidmi ze západu. Kapitánka letu poameričtěná pobytem v Houstonu (Jana Plodková) je tedy čestná, pozitivní a hraje podle pravidel, zbytek posádky jsou neschopní Češi, kteří při každé příležitosti podvádějí, uplácejí nebo fňukají. Kosmo bude díky sázce právě na toto hlavní téma seriálu bližší spíš čtyřicátníkům, mladé diváky z YouTube nejspíš neodláká.

Nijak zvlášť propracované nejsou ani jednotlivé charaktery. Jana Plodková nebo Martin Myšička předvádějí sice skvělé sitcomové herectví a hrají o něco zábavnější postavy než Jiří Žáček (ufňukaný člen posádky), David Novotný (lidový člen posádky) a Petr Vančura (člen posádky s neurčitými vlastnostmi), ani jim však tvůrci nepřipravili repliky, které si publikum bude alespoň pár týdnů připomínat. Eva Josefíková poněkolikáté schytává nejotravnější stereotypní postavu hezké blbky. Smát se máme, když si chce vzít do vesmíru žabky.

03739364.jpeg

Kosmo působí jako seriál, který někdo napsal před dvaceti lety. Jako by k nám raketa s posádkou českých vychcánků doletěla přímo z roku 1995. Ani tehdy by ale vtipy, které seriál předvádí, nebyly vtipnější.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka