Blíží se knižní punk, nová Soukupová i návod, jak se stát miliardářem

4. březen 2015

Za chvilku je tady první letošní Velký knižní čtvrtek. Nakladatelé se pomalu probouzejí ze zimního spánku a na březen pro vás mají opravdu hodně zajímavé tituly. Doufáme, že si nové knihy budeme moct užívat venku v parku!

Haruki Murakami: Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování (Odeon)
Na nejnovější román bezpochyby nejoblíbenějšího (ne)japonského spisovatele jsme vás upozorňovali už na začátku roku, ale je dobré připomenout, že se kvapně blíží datum vydání. Na webu nakladatelství Odeon už si můžete přečíst i první ukázku z knížky o muži, který po pětatřiceti letech řeší traumata ze svého mládí. Kniha údajně ještě lepší než dosavadní Murakamiho masterpiece 1Q84 vyjde 12. března. A Nobelovu cenu stejně nedostane!

Petra Soukupová: Pod sněhem (Host)
No dobře, svým názvem nás nová kniha lehce vyhodila z konceptu, ale stejně se na ni těšíme. Sonda do rodiny tří dcer, pozorování v kleci, respektive interiéru švédského kombíku v průběhu jediného dne. Jestli Soukupová neztratila nic ze svého pozorovacího talentu, to se dozvíme 19. března na Velký knižní čtvrtek.

Randall Lane: Jedna trefa stačí – Mladí miliardáři internetového věku (65. pole)
Spotify, Tumblr, Airbnb nebo Twitter. Za těmito firmami stojí lidé s dobrým nápadem a momentálně taky s odporně tučným balíkem peněz, kterým byste klidně umlátili velrybu. Zakladatelé veleúspěšných podniků pracovali na svých projektech v době, kdy jejich vrstevníci (včetně autora tohoto článku) pořádali maratony ve sledování Červeného trpaslíka. Jak sami vnímají svůj úspěch? To se snaží přiblížit kniha Jedna trefa stačí. Optimistického názvu si nevšímejte, pravděpodobně tu nenajdete jednoduchý recept na úspěch, ale rozhodně to bude zajímavé čtení. Knihu vydává nakladatelství 65. pole, které vyslalo do světa například bestseller Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla.

Green Scum: Nuselskej punk (Paseka)
Abychom to s těmi penězi a úspěchem zase nepřeháněli, vyvažujeme knižní nabídku punkovými povídkami z pražských Nuslí. Jejich autor vystupuje pod pseudonymem Green Scum, ale my si stejně myslíme, že se pod ním skrývá redaktor Miloš Hroch. „Většinu storek jsem zažil, nebo se staly mým přátelům. Nusle znám. Jsou to příběhy sice povětšinou na první pohled humorné, ale je za nima smutek, protože obyčejný člověk, takový ten, co nevyjde s ničím, život příliš veselý nemá,“ říká k textům sám Green Scum. Punková verze Povídek malostranských by se do seznamu povinné četby mohla dostat na konci března.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio