Blog Humans of Prague ukazuje rozmanité osudy lidí, které jeho autor potkal v ulicích

21. srpen 2014

Úplně první inspirací byl pro Tomáše Prince v roce 2009 projekt deníku The New York Times – One in 8 Million. Jednalo se o série fotografií obyvatel New Yorku, které vždy provázel namluvený komentář člověka na fotce. Tomáš si tehdy řekl, že by se mu líbilo udělat něco podobného i u nás, ale protože byl tehdy hodně vytížený, zrealizoval svůj nápad až o několik let později.

Nakonec se loni rozhodl převzít už zaběhnutý koncept platformy Humans of New York, který mu připadal nejlépe přizpůsobený pro fungování na sociálních sítích, a spustil jeho pražskou verzi. Koncept je jednoduchý – fotografický portrét někoho, koho Tomáš potkal v ulicích Prahy, doprovází krátký příběh dotyčného člověka.

I když se to možná nezdá, za každou fotkou, která se na Humans of Prague objeví, je několik hodin práce. Zhruba polovina všech oslovených lidí prý totiž focení odmítne. Kromě hezké fotky je ale důležité prolomit bariéru a vzájemný ostych, aby k fotce Tomáš mohl doplnit i zajímavý životní příběh nebo myšlenku. Za ten víc než rok, který už Tomáš blog spravuje, si už vyslechl takových příběhů spousty. V rozhovoru se svěřil, že řada z nich v něm zůstává i dlouho poté, co se s jejich vypravěči potkal. Mezi takové silné zážitky prý patří třeba setkání s paní, která mu pod Petřínem vyprávěla o důvodech, proč nikdy neměla děti, nebo životní osud ruského malíře na vozíčku. V rozhovoru se dozvíte i to, koho Tomáš vyfotil pro svůj blog jako úplně prvního nebo jaké jsou jeho oblíbené trasy, na kterých loví své „oběti“.

Poslechněte si celý rozhovor s Tomášem Princem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.