CAS na FAMU se otevírá veřejnosti

23. duben 2013

„Videoart, nová média ale i klasický a aktivistický film. Prostě mnoho přístupů k pohyblivému obrazu,“ takto charakterizuje pedagog Tomáš Pospiszyl Centrum audiovizuálních studií, které je součástí pražské FAMU, nyní slaví devět let a k této příležitost pořádá ve smíchovské Galerii Futura výstavu s názvem CAS – Co to je?

Jedná se o jakési bilanční shrnutí prací absolventů nebo současných studentů CASu. Výstava zahrnuje konceptuální díla, videoart nebo různé oblasti, které jsou spojeny hlavně s výtvarným uměním.

A čím se vlastně CAS liší od ostatních famáckých kateder, jako je animace, dokument, režie, kamera nebo střih? „Centrum audiovizuálních studií není katedra. Je to samostatné oddělení a od ostatních kateder se odlišuje tím, že není zaměřené na konkrétní dovednost, která se vztahuje k filmovému průmyslu. Je spíše volným prostorem, kde studenti pracují pomocí nejrůznějších alternativních přístupů a metod práce s pohyblivým obrazem,“ přibližuje CAS jeho dlouhodobý pedagog Tomáš Pospiszyl. Zároveň však dodává, že i na CASu studenti pracují s nejstarším filmovým médiem, tedy klasickým pásem. „I když jsem říkal, že se sice trochu vymezujeme vůči mainstreamové kinematografii, tak stále jsou u nás studenti, kteří pracují i s filmovým materiálem – dělají ručně malované filmy nebo se zajímají o restaurování filmu, ať už po té praktické nebo teoretické stránce.“

02869930.jpeg

Oslavy devíti let Centra audiovizuálních studií pokračují kromě výstavy v Galerii Futura také večery s živou performance. Centrum k této příležitosti vydalo doprovodnou knihu, která nese stejný název jako výstava CAS – Co to je?. Tomáše Pospiszyla jsem se zeptal, jací lidé na CASu vlastně studují? „Je tam hodně studentů, kteří dělají živou audiovizuální performace. Pro někoho je CAS dokonce něco jako katedra uměleckého VJingu. Jsou tam lidé, kteří dělají programování, zabývají se vytvářením počítačového kódu, ale jsou tam i lidé, kteří vytvářejí aktivistická video nebo videoart v podobě prostorových videoinstalací.“

Jedním z vystavujících studentů CASu je i Kryštof Pešek. Zajímalo mě, co pro něj CAS znamená? „CAS dává prostor lidem, kteří potřebují pracovat s médiem, které si sami předem nevybrali. Je to místo, ve kterém člověk prozkoumá způsob, jakým se nejlépe vyjadřuje. To znamená, že ti umělci jsou připravovaní na práci s médiem, které si sami zvolí,“ říká Kryštof, který se ve svém studie zaměřuje na algoritmické obrazy.

02872739.jpeg

Výstavu studentů CAS v Centru současného umění FUTURA můžete navštívit až do 19. května. Pokud vás samotná výstava neuspokojí, můžete ještě ve 3. a 10. května zajít do Studia Béla, kde proběhnou dva večery promítání studentských filmů a videí s názvem Cas. Co je to kino? nebo zajděte 13. května na večer živých audiovizuálních performancí ve Studiu Alta.

autor: Martin Melichar
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.