Čelisti: Želvy Ninja kopou první Shaolin ligu

28. srpen 2014

Vzhledem k tomu, že tématem nových Čelistí byla bojová umění, pozvali si revmatik Aleš a pacifista Vít dva obávané bijce – Tondu „Tonfu“ Tesaře a Kamila „Brusli“ Filu.

V semknuté bojové sestavě, natřen na zeleno a s neprůstřelnými krunýři pustil se kvartet želvích válečníků do historie martial arts filmů. Tonda, osobní známý mistra Wu Shulina, rozťal gordické uzly čínské a hongkongské školy, Kamil porcoval malíkovou hranou společenské kontexty. Následovaly prudké kopy do žaludku horké současnosti bojového filmu napříč kontinenty. Neohrožený rozštěp byl dokonán výletem na šestý Dan (Řehák) Stevena Seagala, zastavený kop Jeana Clauda a heroický vous Chucka a Geka Norrise.

Závěr patřil indonéskému Zátahu jako hrdému zástupci nové školy kontaktního boje. Jemné kverulování Tondy Tesaře nad kvalitami dvojky ve vztahu k jedničce uťal vyhlášený Kamilův loket a Alešovy nunčaky. Režisér Gareth Evans a přední kopáč Iko „Auvajs“ Uwais odvedli skvělou práci a ustáli i jistou naivitu mafiánského eposu. Druhý Zátah jednoduše věští, že martial arts filmy mají i nadále pěsti plné hněvu a bolesti.

Podobně jako Opičí králové z Čelistí. Osobní zpověď o vztahu k čínskému kultu, který Víta a Aleše naučil skákat do korun stromů a výš, najdete jako malý bonus skrytý v bojovných Čelistech.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.