České filmové jaro vypadá neobyčejně nadějně

2. únor 2016

Ačkoli většina filmových kritiků a zástupců Akademie minulý rok pozoruhodně opomenula naprostou většinu debutů, vypadá to, že i letos česká kina nabídnou solidní a neotřelé filmy hlavně z řad mladých českých tvůrců. Rodinné drama Olma Omerzu, horor Jiřího Sádka nebo film podle skutečné události Tomáše Weinreba a Petra Kazdy nabídnou příjemný žánrový rozptyl. Přinášíme vám seznam šesti českých filmů, na které se vyplatí na jaře zajít.

Rodinný film

O Rodinném filmu režiséra Olma Omerzu se mluvilo už minulý rok, kdy stihl úspěšně premiéru na festivalu v San Sebastianu, získat cenu za nejlepší umělecký přínos na festivalu v Tokiu a z Cottbusu přivézt cenu za herecký výkon Karla Rodena. I když snímek v Česku už zažil premiéru na festivalu Ostrava Kamera Oko, do kin se oficiálně dostává 18. února. Kromě jisté režie, světového vizuálu a chytrého scénáře, který tradiční téma příjemně aktualizuje, zmiňme Elišku Křenkovou, jejíž herectví patří mezi to nejlepší, co jsme v českém filmu mohli za poslední léta vidět.

Já, Olga Hepnarová

Nejambiciózněji vypadá letos debut Tomáše Weinreba a Petra Kazdy Já, Olga Hepnarová. Snímek byl vybrán jako zahajovací film sekce Panorama na letošním Berlinale, bude soutěžit v hlavní sekci Febiofestu nebo na litevském festivalu ve Vilniusu. Film vypráví nechvalně známý případ Olgy Hepnarové, která v roce 1973 v centru Prahy úmyslně najela nákladním autem do skupiny lidí, přičemž osm z nich zabila. Svůj čin považovala za akt pomsty společnosti, která jí podle ní celý život ubližovala, a v roce 1975 byla jako poslední žena na území Československa popravena. Role Olgy Hepnarové se zhostila polská herečka Michalina Olszańska. Příprava snímku trvala pět let a podle tvůrců prý byla nesmírně náročná. Podle traileru a ukázek to však vypadá, že se snaha zúročila. Do kin se snímek dostane 24. března.

 
Ja, Olga Hepnarova od 24. brezna v kinech

Trailer pro ceskou distribuci. rezie: Jan Busta strih: Libor Alexa designer: Lukas Veverka

Posted by Ja, Olga Hepnarova on Friday, January 29, 2016


Polednice

Aktualizaci Polednice v podobě moderního hororu nabízí stejnojmenný film debutanta Jiřího Sádka, za kterým stojí již sehraná tvůrčí dvojice Michal Samir (tentokrát na pozici scenáristy) a Matěj Chlupáček jako producent. V hlavní roli by se měla po roční pauze objevit Aňa Geislerová v roli Elišky, která se spolu s dcerou (Karolína Lipowská) vrací do rodné vesnice svého muže, kde se rozhodne žít nanovo. Setká se však s místní podivínkou, kterou ztvárňuje Daniela Kolářová, jež ve své pomatené mysli vleče údajnou tíhu vlastního dávného neštěstí. Po Nenasytné Tiffany Andyho Fehu bychom se tak mohli dočkat přinejmenším řemeslně zručně odvedeného hororu. Polednice se v kinech objeví 3. března.

Rudý kapitán

V české, slovenské a polské koprodukci se 10. března představí veřejnosti film Michala Kollára (producent Domu, Klaunů, ale také druhého dílu Sněženek a machrů) Rudý Kapitán, který je adaptací stejnojmenného knižního bestselleru slovenského spisovatele Dominika Dána. Film nás zavede do atmosféry končícího Československa roku 1992. Detektiv Krauz z oddělení vražd se dostává k případu umučeného kostelníka a snaží se odhalit propojení církve a StB. Klíčové informace však zná jen muž, kterému se říká Rudý kapitán. Trailer slibuje kvalitní výkony Macieje Stuhra, Oldřicha Kaisera a Martina Fingera, stejně jako žánrově čistou kameru Poláka Kacpera Fertacze. Detektivních thrillerů tu mnoho v poslední době nebylo a bylo by příjemné jeden takový letos vidět.

Nikdy nejsme sami

Na počátku dubna (7. dubna) se v kinech objeví i další snímek Petra Václava Nikdy nejsme sami, který snad úspěšně naváže na jeho předešlé úspěchy s oceňovanou Cestou ven. Z Cesty ven se také vrací i Klaudia Dudová, která se postaví po bok Karla Rodena nebo Lenky Vlasákové. Snímek je další z českých filmů, který se objeví na Berlinale, byl totiž zařazen do sekce Forum, která se zaměřuje na počiny s výrazným autorským rukopisem, před dvěma lety se tam objevil například debut již zmíněného Olma Omerzu Příliš mladá noc. Podle tvůrců má film vypovídat o současné době a lidech, kteří jsou oběťmi i strůjci jejích běsů.

Ani ve snu!

Zřejmě posledním filmem, který se objeví na letošním Berlinale, je pak druhý počin Petra Oukropce Ani ve snu!, který se znovu zaměří spíše na mladší publikum. Šestnáctiletá Laura se touží dostat do party parkouristů a poprvé se zamiluje do kluka, který se jmenuje Luky. Začíná žít dvojí život: reálný, ve kterém její snaha sblížit se s Lukym končí neúspěšně, a fantazijní, ve kterém jí Luky patří. Laura si tak musí vybrat jeden z nich. V hlavních rolích se představí Barbora Štikařová, Klára Melíšková nebo Jan Vondráček.

autor: Šimon Holý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.