Československá ilustrace podle Ryšky a Šrámka: Pionýři, mandelinky a kuchyňští roboti

30. listopad 2016

„Existovala jakási teorie nejzazší hranice, která k nám přišla ze Sovětského svazu. Říkala, že by se vizionářství a výhledy do budoucí techniky neměly příliš vzdalovat od současného horizontu. Měly by se dívat na to, jak bude vypadat technika nejbližší budoucnosti. Stroje budou větší a rychlejší, přemístí větší množství zeminy na stavbách socialismu,“ vrací nás do padesátých let a futuristických kreseb krocených režimem archivář a vizuální umělec Pavel Ryška. Společně s Janem Šrámkem vydali knižní novinku Pionýři a roboti, monografii zlaté éry československé ilustrace, která začala vykvétat po letech stalinistického realismu.

„Kladný hrdina měl být dělník, který hodně a pilně pracuje. Ten se našim karikaturistům moc nedařil. Podle těch dobových kritik ho neuměl dokonce ani Antonín Pelc, který karikaturu vyučoval napřed na VŠUP a potom na Akademii. I jemu kritika vytýkala, že neumí kladného hrdinu správně znázornit. Zdál se jim pořád málo typický, příliš schematický a bez života. Otázka je, jestli se do něčeho takového život dá vložit,“ komentuje Ryška tehdejší diktovaný hrdinný vzor, který do tiskovin zvěčňovali výtvarníci v prvních letech po únorovém puči.

Pionýři a roboti jsou výjimečnou publikací vycházející přímo ze soukromých sbírek našeho hosta, který v jednadvaceti kapitolách shrnuje vývoj ilustrátorské práce od režimem tvrdě potlačovaného „kýče, braku a výstřelků“, ideologií napěchovaných dětských knih přes politickou karikaturu a mandelinku americkou až po uvolněnou atmosféru šedesátých let a první výtvarné projevy erotiky.

Monografie je také prvním uceleným přehledem výrazných ilustrátorských osobností, jejichž práce přesáhla hranice země: „Úspěch československé knižní kultury byl mimořádný. Spousta našich ilustrátorů se potom ve světě uplatnila. Vladimír Fuka například uspěl ve Spojených státech, kam odešel už v roce šedesát sedm. Další velká vlna následovala potom, po sovětské okupaci.“

Více o knize Pionýři a roboti si můžete poslechnout v rozhovoru.

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.