Činoherák Ústí: Chceme být nezávislí a dělat kvalitní divadlo

4. září 2014

Spolek Činoherák Ústí je nástupnický soubor bývalého Činoherního studia. I když jeho domácím prostředím je Ústí nad Labem, začne Činoherák novou sezónu hostováním v Praze. Hrát budou v Divadle v Celetné, v Divadle Komedie a taky na Lodi Tajemství. Koncem září by se už ale Činoherák měl zabydlet na své domovské scéně, která bude v ústeckém Kině Hraničář.

„26. září má v Kině Hraničář proběhnout premiéra komedie Kráska z Leenane a já říkám, že proběhne, i když to tam zatím pořád vypadá jako na staveništi,“ říká režisér Filip Nuckolls. Opravu a konverzi Kina Hraničář na divadelní scénu provádí sami členové spolku Činoherák Ústí, pomáhat jim prý ale k jejich velké radosti chodí i celá řada dobrovolníků. „Pokud bychom ty dobrovolníky neměli, tak bychom to nikdy nemohli zvládnout,“ komentuje situaci Nuckolls.

„Je to skutečně až dojemné. Chodí nám vypomáhat lidi, kteří jsou celý týden v práci, mají děti a mnohdy i vnoučata, a přesto v pátek večer naběhnou a celý víkend tvrdě makají, aby Činoherák měl kde hrát,“ dodává s vděčností v hlase herec Kryštof Rímský.

Mezi konkrétní cíle, kterých by Činoherák chtěl dosáhnout v nejbližší době, tak patří právě zprovoznění Kina Hraničář. Naplánováno už mají také osm premiér. Hlavním cílem je ale především, jak oba svorně říkají, být nezávislí a dělat kvalitní divadlo.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.