Dilbert: Chytřejší než kancelářská krysa

1. červen 2011

Kancelářské krysy by se měly mít na pozoru – v komiksovém nakladatelství Crew vyšel třetí výbor sebraných stripů o Dilbertovi z let 1991–92 pod názvem Hádej, kdo je chytřejší než ty.

Sofistikovaný humor kreslíře Scotta Adamse si bere v komiksových bublinách na paškál nejen prostředí bílých límečků, ale ironicky tepe i do světové politiky, konspiračních teorií, amerického způsobu života a údělu moderního člověka vůbec – a je často až s podivem, nakolik mohou být skoro 20 let staré stripy v tomto výboru aktuální i dnes.

S Dilbertem měl český čtenář příležitost se během let pravidelně setkávat i v největších českých denících, a ani nynější souborné vydávání stripů péčí nakladatelství Crew není v naší kotlině úplnou novinkou. Humor z prostředí open-spaceových korporací často těží z business slangu a pro našince neznalého manažerských reálií může být leckdy oříškem – a velká část úspěšnosti přenesení vtipů do českého prostředí tak stojí na bedrech překladatele. Crew sáhla po Filipu Škábovi, ekonomovi z povolání (který mimo jiné překládá i Garfielda), a to se ukázalo být skvělou volbou – důvěrná znalost popisovaného prostředí kancelářské kafkárny je z citlivého překladu znát. Letmé výtky směřují ponejvíce k záležitostem pozměnění amerických reálií za domácí, jako v případě vedlejší postavy do češtiny uvedené jako „Bára Štěpánová“ či zmínky o Wikipedii, která působí ve stripu z roku 1991 přinejmenším nepatřičně (Wikipedia vznikla v roce 2001) – i zde je však znát snaha překladatele o co nejmenší narušení kontextu a zachování smyslu vtipu.

02348431.jpeg

Stěžejní úlohu má kromě Dilberta ve stripech i jeho psí společník Dogbert, vypočítavé zvíře usilující o nadvládu nad světem nebo alespoň překažení Dilbertova rande – k čemuž ovšem většinou dojde i bez jeho přispění. Klasickými vedlejšími postavami, které se objevují už i v příbězích z počátku 90. let, jsou i Dilbertův cynický kolega Wally, tyranský Šéf s postranními vlasy či obyvatelé postkomunistické Elbónie s typicky vysokými klobouky, plnovousy a po pás v bahně. Scott Adams si v parodování kancelářského světa a dobových reálií nebral servítky tehdy a ani dnes – možná nechtěně úsměvným dojmem však nyní působí zmínky o technologických „novinkách“ typu mobilní telefon či internet. Anekdotické gagy s geniálním popelářem, škytající učitelkou a pouličním prodejem atomových bomb však zůstávají nestárnoucími evergreeny, které, jak vím z vlastní zkušenosti, pobaví nejen vás, ale i všechny, kdo vám v městské hromadné dopravě čtou přes rameno. A pokud byste hledali odpověď na starou scholastickou otázku „kolik andělů se vejde na špičku jehly?“, zkuste se zeptat Dogberta. A on vám rád poví, že šest.

02348465.png

Scott Adams se narodil 8. června 1957 ve Windhamu ve státě New York a o svět komikových bublin se zajímal už od dětství. Jeho nejoblíbenějším komiksem byla slavná série Peanuts , rád pročítal kultovní magazín Mad a hodiny a hodiny trávil pilováním své vlastní kresby. Namísto umělecké školy se však dal na studium práv a ekonomie a po jedné nepěkné příhodě při sněhové kalamitě se rozhodl natrvalo odstěhovat na jih. V roce 1979 nastoupil do banky v San Francisku, kde absolvoval manažerské, programátorské i finančně-poradenské kurzy. Od roku 1986 pracoval pro telekomunikační společnost Pacific Bell a panoptikum jeho firemních kolegů se stalo předobrazem postav v jeho komiksu Dilbert. První strip ze slavné série byl publikován 16. dubna 1989, rychle si získal širokou oblibu (na čemž mělo evidentně podíl i tehdejší hromadné propouštění zaměstnanců z velkých firem), v roce 1991 už vycházel ve 100 různých periodikách a za další tři roky jejich počet stoupl na 400. Od té doby se Scott Adams, bývalý člen Mensy, živí jako komiksový kreslíř. Dilbert vyšel do dnešní doby ve skoro 2 000 novinách v 65 zemích a byl přeložen do 25 světových jazyků.

autor: Jan Bárta
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.