Dinosauři, oživlé fotky a manga: České století v komiksové adaptaci Češi

6. leden 2017

Nedávno vyšly poslední dva díly komiksové adaptace seriálu České století. Řada devíti komiksů s názvem Češi přibližuje českou historii optikou různých generací českých komiksových tvůrců. O přijetí televizního seriálu a o přípravě jeho komiksové podoby jsme mluvili s českým literárním historikem a scenáristou, Pavlem Kosatíkem.

„Chtěli jsme, aby se to dostalo k mladým lidem, protože školy podle mého názoru příliš k samostatnému interpretačnímu uvažování o historii nevybízejí. Drtí se hlavně fakta, letopočty a moc se neinspiruje k samostatnému myšlení,“ vysvětluje Kosatík. Závěrečné dvě části komiksů podle jeho scénáře adaptovali tvůrci nejmladší české komiksové generace, ovlivnění japonskou vizualitou. „Na Štěpánku Jislovou vyšel Mnichov 1938, takže spousta uniforem. Překvapilo mě, jak vzdušný ten výsledek ve finále je. A Karel Osoha se do svého dílu zapojil i textově. Připsali jsme k tomu úplně novou paralelní linii mimo politiku. Těším se, že spolu budeme dělat i na dalších věcech,“ popisuje Kosatík.

Další díly komiksové adaptace Českého století rozehrávají zásadní momenty české historie, například formou dobových fotografických výstřižků: „Jiří Husák oslovil lidi, kteří několik let fotili Václava Havla a jeho svět. Požádal je, aby si mohl okopírovat originály jejich fotek, a z těch pak vystřihoval a slepoval komiks,“ říká Kosatík. Dočkáme se také dinosauřího dílu o okupaci Československa od Karla Jerieho. Komiksové verze vznikaly na základě textových scénářů, zcela nezávisle na vizuální televizní podobě: „Nechtěli jsme jen ilustrace toho, co někdo mohl vidět v televizi. Na jednu stranu jsem se té velké svobody trochu bál, ale zároveň se mi líbilo, co s tím jednotliví autoři dělali. Šlo mi hlavně o to, abychom se neposmívali ‚zlým‘ lidem.“ Na jakém historickém filmu aktuálně Pavel Kosatík pracuje a jaký má názor na film Masaryk? Poslechněte si rozhovor v podcastu.

03776145.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka