Divadelní festival Akcent: Jak a proč pašovat DVD do Severní Koreje?

21. listopad 2014

Jihokorejský umělec a aktivista Kim Hwang si dal nelehký úkol. S pomocí čínských pašeráků chce nabourat kulturní bariéry jedné z nejvíce izolovaných zemí současnosti – Severní Koreje. Divadelní představení, které dokumentuje jejich snahy, můžete vidět v pražské Arše.

Do 30. listopadu probíhá v pražském Divadle Archa festival dokumentárního divadla Akcent. Jedním z nejzajímavějších představení je Pizza pro národ od jihokorejského umělce a občanského aktivisty Kim Hwanga. Spíš než divadelní hra je představení dokumentem série uměleckých intervencí, které zkoumají, jak může umělec rafinovaně narušit ideologický status quo Severní Koreje. Název Pizza pro národ připomíná právě jeden z takových projektů, kterým se Kim Hwang pokouší rozbít kulturní homogenitu a politickou uzavřenost Severní Koreje.

„V roce 2008 se v Pchjongjangu otevřela první a jediná pizzerie. Bývalý severokorejský vůdce Kim Čong-il totiž miloval pizzu. Vyhlásil, že celý národ by měl okusit tuto pochoutku. Pizza v hlavním městě KLDR je ale dostupná jen pro hrstku bohatých aparátčíků a běžní lidé ji nikdy neochutnají. Tak jsem si říkal, jak to zařídit, aby si pizzu mohli dát všichni,“ vysvětluje Kim Hwang.

Proto natočil video s jednoduchým návodem, jak si ze základních surovin doma udělat pizzu. DVD s tímhle videem potom pomocí čínských pašeráků dostal na území Severní Koreje. Mnohé severokorejské domácnosti totiž dneska už vlastní DVD přehrávače, a tak se nejen recept na pizzu, ale i další videa a nelegální propaganda prostřednictvím stříbrných DVD disků dostávají přímo do severokorejských obýváků.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.