Do Ji.hlavy na houby a dokumenty

19. říjen 2012

Mezi 23. a 28. říjnem proběhne 16. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Přehlídka představí 177 filmů ze 47 zemí, řadu z nich ve světové, mezinárodní nebo české premiéře.

Znělka letošního, 16. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava si pohrává s typicky českým, mykologickým motivem – i tak obyčejné věci, jako jsou houby, je třeba pozorně a pečlivě hledat. Stejně je tomu i s náměty dokumentárních filmů. Co se tedy za uplynulý rok sešlo v dokumentaristických nůších a košících?

„Na festival bylo přihlášeno přes 2.500 filmů. To je zhruba čtvrtina celosvětové roční produkce dokumentů. Odhaduje se, že ročně vznikne na světě asi 10.000 dokumentárních filmů, které mají nějaký distribuční potenciál,“ říká ředitel jihlavského festivalu Marek Hovorka. „Čtvrtina z nich je přihlášená do Jihlavy, další řekněme pětinu jsme sledovali na různých festivalech po celém světě, ať už jsme tam byli, nebo ne. Z nich jsme vybrali 177 filmů. Každý film má svůj příběh, své důvody.“

Podle Marka Hovorky se letošní dramaturgie festivalu neorientovala jedním směrem, ale soustředila se na pokrytí co největší škály různých témat, tvůrčích přístupů i teritorií. „Z těch 177 filmů je 31 ve světové premiéře, další desítky jsou uvedeny v mezinárodní nebo evropské premiéře. A pro zahraniční filmy – až na několik výjimek – máme kritérium, že musí jít o minimálně českou premiéru. Jihlavský program je přinejmenším v českém prostoru jedinečný a ty filmy tu nebylo možné vidět,“ dodává Hovorka.

Hlavními soutěžními sekcemi festivalu jsou Opus Bonum (soutěž o nejlepší světový dokument 2012), Mezi moři (středo- a východoevropská soutěž), Česká radost (nejlepší tuzemský dokument) a Fascinace (soutěž experimentálních filmů). Mezi dalšími sekcemi pak festival nově uvádí programový oddíl Ztracené stopy FAMU, v němž známí filmaři vybírají filmy svých spolužáků, které i s odstupem řady let považují za výrazné, nebo třeba přehlídku několika snímků ze Severní Koreje. Filmových poct se v Jihlavě dočkají Chris Marker, Omar Amiralay nebo Aj Wej-Wej.

02745367.jpeg

„Rád bych upozornil i na několik hostů, kteří do Jihlavy také zavítají, jako je například indický režisér Ray Sandeep, jehož dvacetiletý časosběr Ozvěny starých pokojů bude uveden v evropské premiéře. Dalším zajímavým tvůrcem je ruský režisér Andrey Gryazev, který natočil snímek Zítra a věnuje se hlavním postavám provokativní umělecké skupiny Vojna. Rád bych upozornil i na Laurense Drillicha, což je ředitel nizozemské mediální skupiny Endemol,“ představuje Marek Hovorka několik hlavních hostů festivalu.

Další osobnosti se pak přijedou zúčastnit jihlavského Inspiračního fóra. „Dokud jsem byl na FAMU, měl jsem možnost svoje filmy konzultovat s vynikajícími režiséry a pedagogy. Když jsem byl pak vypuštěn do světa, začalo mi to chybět. Líbí se mi, že v Jihlavě máme možnost nám dokumentaristům zprostředkovat kontakt s někým, s kým by se nám to jen tak nepodařilo – lidi, které zveme, jsou většinou velmi zaneprázdnění,“ vysvětluje dokumentarista Filip Remunda. Letos pozvání přijali pákistánsko-britský filosof, spisovatel a aktivista Tariq Ali, čínský spisovatel a nositel Nobelovy ceny Gao Xingjian a také členky ukrajinského feministického hnutí FEMEN.

02073695.jpeg

„Inspirační fórum bude trvat tři dny. Sestává z veřejné přednášky, potom z uzavřeného setkání skupiny asi dvanácti vybraných evropských dokumentaristů a pak se každý z inspirátorů na hodinu setká s každým tváří v tvář. Každý z filmařů bude mít možnost představit těmto osobnostem svoje nápady, náměty na filmy a diskutovat o nich,“ uzavírá Filip Remunda.

Podrobný přehled soutěžních i nesoutěžních sekcí 16. ročníku jihlavského festivalu a jeho program filmový i doprovodný (v němž se prvním ročníkem přehlídky Radiodokument představí také Český rozhlas) najdete na stránkách www.dokument-festival.cz.

autor: Robert Candra
Spustit audio