Dobové fotky z JZD Slušovice získávají ve Školské 28 nový rozměr

12. leden 2015

„Narodil jsem se v 70. letech nedaleko Slušovic. V sobotu se tam jezdilo na nákupy, na dostihy nebo na oběd do restaurace, která byla ve vysloužilém letadle. Nikdy mě do Slušovic nevzali, ale muselo to být něco jedinečného. Dospělí o nich hovořili s takovým nadšením, že se mi v mysli propojovaly se zázračnou planetou ze sovětských dětských knížek o Neználkovi,“ shrnuje v průvodním textu k výstavě Zemědělské práce: Sluneční město v pražské galerii Školská 28 její autor Tomáš Pospěch.

Několik tisíc archivních fotek ze Slušovic představuje pro Tomáše Pospěcha výchozí obrazový materiál, se kterým dál volně pracuje, umělecky do něj zasahuje a staví ho do nových kontextů. Zajímavý je způsob, jakým se k historickým fotkám dostal. Získal je totiž úplnou náhodou.

„Když jsem koncem 90. let začal přednášet na univerzitě ve Zlíně, tak mi dali několik beden starých diapozitivů a řekli mi, ať je vyndám z rámečků, vyhodím a ty rámečky použiju na své přednášky. Jenže se ukázalo, že ty rámečky jsou jen na jedno použití. Tak jsem ty bedny hodil na půdu a zapomněl jsem na ně,“ popisuje Tomáš Pospěch. Na bedny s diapozitivy si vzpomněl náhodou až po patnácti letech a teprve při jejich znovuobjevení zjistil, že se jedná o reklamní a propagační fotky Agrokombinátu Slušovice.

03291598.jpeg

Autorem dobových reklamních a propagačních snímků pro Agrokombinát Slušovice byl fotograf Jan Regal. Na většině fotek zvěčnil hromady řepy, ředkviček, zelí, kukuřice a dalších zemědělských plodin. Fotil ale taky nejvýnosnější dojnice nebo počítače, které se ve Slušovicích vyráběly. Některé z dobových fotek samozřejmě zvlášť s odstupem času mohou působit lehce úsměvně.

03291601.jpeg

„Tehdy bylo velmi těžké sehnat, zvlášť v moravském prostředí, profesionální modelky a modely. Jan Regal proto většinou využíval řadové zaměstnance JZD. Ti odběhli od rozdělané práce a zapózovali mu u baru v luxusním hotelu, který z peněz JZD postavili uprostřed vesnice. Tak vznikla třeba reklama na kolu, kterou Agrokombinát Slušovice jako první u nás začal vyrábět,“ popisuje okolnosti vzniku některých fotek Tomáš Pospěch.

Výstavou ve Školské 28 práce Tomáše Pospěcha se slušovickým obrazovým archivem nekončí. V plánu jsou dvě knihy. Jedna, která by dobové fotografie prezentovala ryze historickým způsobem, a druhá, ve které by byly Pospěchovy vlastní reinterpretace a zásahy do původních snímků.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.