Dobyvatel Nedima Gürsela

30. květen 2014

Spisovatel Nedim Gürsel, jehož román Dobyvatel nedávno vydalo nakladatelství Host, se řadí k současným postmoderním tureckým spisovatelům. Často je připodobňován ke svému krajanovi, nositeli Nobelovy ceny za literaturu Orhanu Pamukovi.

A nejen s tímto spisovatelem ho lze dát do souvislosti. Od roku 1980 žije ve Francii z důvodů složité politické situace v Turecku. Ve způsobu vyprávění a životním příběhu tak lze nalézt paralelu i s Milanem Kunderou.

Dobyvatel je románem v románu. V jedné linii sledujeme příběh spisovatele Fatiha Haznedara. Ten se snaží napsat historický román o sultánovi osmanské říše Mehmedu II., který v roce 1453 dobyl Konstantinopol a přejmenoval ji na Istanbul. Tento historický román tvoří druhou vyprávěcí linii Dobyvatele. Jeho psaní ale začne narušovat Deniz. Ta se u něj ve vile skrývá před armádou, která právě v Turecku rozpoutala vojenský puč. Fatih a Deniz spolu zažívají velmi sexuálně velmi produktivní období, což spisovateli znemožňuje dopsání jeho díla.

Historický román spisovatele Fatiha Haznedara zůstává nedokončený. Dobyvatel je tak knihou o neúspěšném pokusu dopsat vlastní dílo. Na vině jsou různé externí vlivy. Nejedná se pouze o politické souvislosti. Vojenský puč by sám o sobě nebyl důvodem k nedokončení příběhu. Skutečnou příčinou jsou spíše souvislosti milostné. Deniz natolik znemožňuje Fatihovi odpoutat se od přítomnosti a přenést se do dob vzdálených několik staletí, že ztrácí schopnost soustředění. Svět každodenního života a svět umění se začínají v závěrečné části románu prolínat, a v tom momentě umění prohrává.

Přítomnost příběhu o Mehmedu II. se může na první pohled zdát zarážející. Proč do románu vkládat další román, pokud je pouze nepovedeným fragmentem? Vždyť i Fatih nad kvalitou své práce pochybuje. „V dané podobě byl Dobyvatel spíše než logickým, vyrovnaným textem nesouvislou slátaninou,“ píše. Přesto má ale vložená složka své nezastupitelné místo. Obě linie spolu souzní. Mehmed sice dobude Konstantinopol a zapíše se tím do historie, ovšem jeho život a vládnutí končí neúspěšně i kvůli lásce, která mu v pokročilém věku znemožňuje držet v rukou moc natolik pevně jako v mládí. Stejně tak i Fatih v počátcích své práce rozehrává historii Mehmeda II. do mnoha slibných linií. Postupně ale začíná pochybovat o správnosti výběru postav a historických událostí a s příchodem Deniz jeho role autora krachuje.

02316027.jpeg

Dobyvatel je vynikajícím románem. Naplno ukazuje možnosti uměleckého směru, který se často nazývá velmi ledabylým označením „postmoderna“. Otevírá mnoho otázek. Poukazuje ke složitému procesu výběru konkrétních událostí z nekonečného univerza historie ve chvílích, kdy chceme historii uchopit a zprostředkovat. Rozevírá téma vlivu každodenního života na uměleckou činnost. Navíc k žádnému z těchto námětů nepředkládá řešení. Vypouští otazníky jako čínské lampiony a ponechává je jejich vlastnímu letu. Čtenář je autorovi partnerem.

Dobyvatel představuje velmi zajímavou výpravu, při které bude mnoho objeveno, ale ještě více úmyslně nevyjasněno.

Recenze Marka Dobrého můžete v premiéře slýchat v pořadu Liberatura, který na Radiu Wave začíná každou středu v 17:00.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.