DokuVlna. Autorské dokumenty poprvé na Radiu Wave

18. duben 2017

DokuVlna je nový pořad, který každý měsíc představí několik autorských radiodokumentů. Tématem první epizody jsou nové začátky. Ty bývají vzrušující, ale i náročné. Tři dokumenty je ukáží třikrát jinak.

Blindfold yourself se odehrává ve tmě. Co se může stát, když se cizí lidé poprvé potkávají, aniž by se viděli? První dojmy si o sobě navzájem netvoří díky tomu, co vidí, ale prostřednictvím zvuků a doteků. Uslyšíte v impresionistickém dokumentu Jiřího Slavičínského.

Velký plán vypráví příběh 87leté Claire, která žije na malém ostrově v Kanadě a chtěla by se znovu zamilovat. Má ale problém, který sama popisuje takto: muži jejího věku jsou buď nemocní, mrtví, anebo chtějí mladší partnerku. Dokumentaristka Brit Jensen dostane nápad, jak Claire pomoci najít vztah, a zavolá do Kanady. Bude její velký plán fungovat?

Hlavními hrdinkami dokumentu Limity naděje Magdaleny Trusinové jsou Eva a Kačka. Jsou už roky bez domova a chtěly by začít znova. Pro člověka bez domova je to ale začarovaný kruh: bez stálého bydliště nedostanete práci, bez práce se nedostanete z ulice. Nezisková organizace Kuchařky bez domova chce problém vyřešit otevřením bistra, ve kterém najdou zaměstnání Eva, Kačka i další kuchařky. Ale nic není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Premiérovou DokuVlnu s podtitulem Nové začátky si můžete poslechnout v sobotu 18. února od 20 hodin nebo kdykoliv jako podcast na wave.cz/podcasty.

03804431.png

Blindfold yourself (Autor a zvuk: Jiří Slavičínský, dramaturgie: Brit Jensen)
Velký plán (Autorka: Brit Jensen, zvuk: Jiří Slavičínský, dramaturgie: Eva Nachmilnerová)
Limity naděje (Autorka: Magdalena Trusinová, zvuk: Jiří Slavičínský, dramaturgie: Brit Jensen)

„Dobrý dokument zve posluchače dovnitř sebe. Nechce jen něco sdělovat, dává možnost prožít příběh a udělat si vlastní názor a posluchač se vlastně stává jeho spoluautorem,“ říká autor radiodokumentů a jeden z dvojice moderátorů DokuVlny Jiří Slavičinský. Druhá z dvojice, Brit Jensen Jiřího slova potvrzuje: „Dokument se dívá na lidi velmi zblízka nebo úplně zevnitř. Dostane se k člověku tak blízko, že vidíme svět jeho očima. Vlastně musí být plný obrazů, je to takový film, kde plátnem je naše vlastní imaginace. A vždy zkoumá otázku, která nemá jednoduchou odpověď.“

Poslechněte si celý rozhovor s tvůrci pořadu DokuVlna, který s nimi v On Air Radia Wave vedl Petr Bouška.

autoři: Jiří Slavičínský , Brit Jensen
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka