Dostat knihy ze škatulek. O Nejkrásnějších knihách roku s autory Šváchou a Hanauerem

25. duben 2017

„Knihy o historii sportu vycházely odjakživa. Dnes se toho ale ujímají historici, nebo dokonce historici umění. Doposud takové knihy psali novináři nebo sportovní odborníci, mění se to, prožíváme boom zájmu o dějiny sportu,“ vysvětluje výjimečnost knihy stArt: Sport jako symbol ve výtvarném umění editor prof. PhDr. Rostislav Švácha, CSc. Objemná publikace graficky zpracovaná Štěpánem Malovcem a Terezou Hejmovou vyhrála cenu Nejkrásnější kniha roku 2016 v kategorii knihy o výtvarném umění.

Pět kapitol mapuje zahraniční i české umění, které pracuje s tématem sportu a vypovídá o společnosti své doby z neobvyklé perspektivy. Od aristokratických sportů v 16. století se dostaneme k moderně, která měla sport ve velké oblibě. Na knize stArt: Sport jako symbol ve výtvarném umění spolupracovali teoretici umění s Českým olympijským výborem a prohlédnout si ji můžete spolu s ostatními oceněnými knihami v expozici letohrádku Hvězda v pražských Dejvicích.

Další vítěznou knihou zabývající se historií je osobní příběh válečného pilota pod názvem Letec Otto Hanzlíček. „Mým záměrem bylo knihu dostat ze škatulky, do které by měla zapadat,“ přibližuje editor a grafik v jedné osobě, Matěj Hanauer. „Příběhy o letcích často vydávají military nakladatelství a jsou hodně technicky zaměřené. Bylo pro mě důležité tu knihu dostat mezi lidi a jít po příběhu,“ vysvětluje Hanauer, který si jako grafik odnesl cenu za nejkrásnější beletrii. Jeho osobní účast, jako iniciátora celého projektu, sahá až do dětství, kdy příběh o praprastrýci Otto Hanzlíčkovi slýchal od rodičů. „Celou pozůstalost máme doma, prohrabovali jsme se neustále tunou fotek, četl jsem deník a v prvním ročníku v Brně ve škole jsem se rozhodl, že z toho musím udělat knihu. Je to pro mě osobní věc, ale je to i důležitá etapa dějin,“ popisuje vznik knihy, která nakonec vyšla v nakladatelství Labyrint.

Z knihy Letec Otto Hanzlíček: Válečná cesta československého stíhacího pilota

Poslechněte si celý rozhovor s vítězi soutěže Nejkrásnější české knihy roku.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka