Dva góly ve filmové brance On Air

26. říjen 2012

Hosty On Air Radia Wave byli filmaři Pavel Abrahám a Tomáš Bojar, jejichž fotbalový dokument Dva nula právě vstupuje do kin. Termín fotbalový dokument ovšem není tak jednoznačný. Jejich experiment, při kterém během derby Sparty se Slávií namířili kamery do hlediště, osciluje mezi určitým druhem sociologické sondy a komedií téměř formanovského střihu.

První otázka tedy byla nasnadě – bavili jsme se o tom, jak moc autentické promluvy jednotlivých aktérů jsou, jakým způsobem účinkující vybírali a jestli neměli problémy získat jejich svolení k natáčení. Došlo i na ztrapnění fotbalového komentátora Pavla Čapka, rozebrali jsme antisemitský výkřik jednoho z fanoušků i skupinu vozíčkářů, která během utkání neodolatelně skandovala notoricky známý slogan „Kdo neskáče, není sparťan“.

Mluvilo se ale i o formální stránce filmu – zmínila se poetická scéna se záběrem na letenské topoly, možná inspirace tvůrců prací maďarského režiséra Bence Fliegaufa, překvapivě padlo i jméno hrdiny Radia Wave Bély Tarra.

02752445.jpeg

To nejdůležitější jsme si ale nechali nakonec – co tvůrci říkají na současnou formu jejich oblíbeného Arsenalu, kdy konečně opustí lavičku trenér Arsène Wenger a jak dlouho ještě budou londýnští trpět bez trofeje.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio