Editor Rampas: Autoři fantasy můžou být rádi za korekturu

25. červen 2015

Česká Akademie science fiction, fantasy a hororu slaví letos dvacet let od svého vzniku. Její člen Zdeněk Rampas sestavil k výročí antologii české a slovenské fantastiky nazvanou 12 nesmrtelných. V knize najdete třeba texty Jiřího Pavlovského, Jany Rečkové, Juraje Červenáka, Jaroslava Mosteckého nebo Vilmy Kadlečkové a Františka Novotného.

Co mají tyto texty společného?
To je těžké. Chtěl jsem k nim vybrat ještě jiné texty, ale nehodily se. Tyhle texty mají, aspoň si myslím, společné jen to, že přestály určitou zkoušku časem. Vybíral jsem podle toho, aby dobře reprezentovaly svůj žánr a nebyly v dnešní době zastaralé.

Máte pocit, že ty texty dokázaly překonat určitou časovou propast?
Já doufám, že pokud ne propast, tak aspoň nějaký příkop překonaly všechny. Vybíral jsem z osmdesáti a hodně mi jich přišlo zastaralých. Zvláště takové, které reagovaly na nějaké trendy a v té době u Akademie vítězily, protože měly ty správné hlášky a postavy nebo rezonovaly s něčím, co bylo v té době čtenářům blízké. Ale když jsem je četl nyní, patnáct let po jejich vydání, přišly mi už komické, trapné nebo nucené.

Jaká byla původní československá fantastika před rokem 1989?
Byly tu dvě linie. Jednak ta oficiálně vydávaná, o jejíchž autorech Ondřej Neff napsal, že nám sdělují jen pravdy a tajemství, o kterých si cvrlikají vrabci na střeše. Nepřinášejí nic, co by čtenáři dávno nevěděli. Je tam jen apel, ale žádný pocit úžasu. A vedle toho byla řekněme fanouškovská tvorba, i když její autoři psali mnohdy stejně dobře jako profesionálové. Aby si jich někdo vůbec všiml, zúčastňovali se Soutěže o cenu Karla Čapka. Nějaká autocenzura tam byla, ale nebyla vypěstovaná do takové jemnosti.

Zajímá vás, proč máme tak malou základnu hororu, které texty české fantastiky považuje Zdeněk Rampas za ty nejlepší, proč po roce 1989 přestalo několik zajímavých autorů úplně psát, nebo to, jak to chodí v nakladatelstvích, která vydávají fantastiku? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Lukáš Prchal
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.