Ex Post – v budově bývalé pošty v centru Prahy se otevírá kulturní oáza

1. září 2015

„Dlouho jsem přemýšlel, jak bych mohl pomoct místu, kde jsem se narodil a kde žiju. V posledních letech se z téhle části Prahy 1 stal rajón opilých turistů a já jsem si řekl, že by se mi líbilo, kdyby tady fungovalo taky nějaké místo pro setkávání tvůrčích lidí, pro kulturu a současné umění. Když se naskytla šance pronajmout si obecní prostor po bývalé pobočce České pošty v Příčné ulici, tak to byla skvělá možnost, jak tuhle vizi zrealizovat,“ popisuje Prokop Bartoníček vznik kulturního centra Ex Post.

Prostory Ex Post se budou otevírat postupně během září. Prvního v jedné z místností začíná výstava Jakuba Roztočila nazvaná XYT. „Součástí výstavy bude i stroj, s jehož pomocí vytvářím obrazy. Fascinuje mě generativní umění a chtěl jsem tuhle myšlenku zpracovat vlastní cestou a dál ji posunout. K vidění bude i několik obrazů, které už touhle cestou vznikly,“ přibližuje Jakub Roztočil výstavu, která bude v Ex Post do poloviny září.

11. září otevře svou část prostoru Trafo galerie, za kterou stojí kolektiv lidí z bývalé Trafačky ve Vysočanech. Kromě výstav se v Ex Post chystají taky přednášky, semináře a workshopy. „Jsme otevřeni jakékoliv diskusi a zájmu. Program na několik nadcházejících týdnů máme úplně naplněný, ale kdyby se chtěl někdo přihlásit s nějakým nápadem do budoucna, tak ať se určitě ozve,“ dodává Prokop Bartoníček.

Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka