Existuju: Sebepotvrzování současných českých výtvarných umělců v Galerii 35m2

14. červenec 2015

V dramaturgii Galerie 35m2 je dobrým zvykem pozvat ke spolupráci kurátora-umělce, aby vytvořil výstavu dle svého uvážení. Tentokrát zde představuje Igor Korpaczewski ukázku z autoportrétů současných českých umělců. Po výzvě, kterou poslal v SMS svým známým, vystavil všechny, kdo zareagovali a dodali autoportrét z vlastní sbírky, nebo ho pro výstavu vytvořili.

Po celé léto můžete v Café Pavlač vidět několik desítek převážně obrazů a kreseb již renomovaných i mladých českých výtvarníků. Do projektu zahrnul kurátor i svou rodinu, malý syn Max vystavil autoportrét hlavonožce na raketě a se svou ženou Pavlou Korpaczewski (bicí) a výtvarnicí Marií Ladrovou (theremin) zahrál na vernisáži pod názvem Occhi di Domani improvizovaný akustický koncert. V nevelkém, ale příjemném prostoru galerie na dvoře Café Pavlač je vystaveno kolem třiceti obrazů, výstava je ale stále vzdušná a nepůsobí přehlceně.

Až na výjimky uvidíte převážně akvarely, olej na plátně nebo kresby a koláže. Od pláten ne větších než pár centimetrů přes kresby a koláže až k jedné sošce s názvem Pussy Riot Petry Brázdilové vede výstava dvěma místnostmi. Mezi vystavujícími objevíte třeba Jana Poupěte, Petru Brázdilovou, Jiřího Kovandu nebo Jakuba Hoška, a to ne vždy v jejich typické výtvarné poloze. Autoportrét provází umění od prvního otisku ruky v jeskyni až dodnes, mění se jen technika nebo přístupy. S některými umělci jsou jejich autoportréty velice pevně spojeny. V tvorbě Jeffa Koonse nebo Davida Hockneyho hraje vlastní identita velkou roli a Fridu Kahlo nikdo snad jinak ani nezná.

Navíc na výstavě Existuju uvidíte, že sebepotvrzovací tendence vykazuje skoro každý umělec a zobrazivá média, jako malba a kresba, zachycující obličej nebo postavu jsou stále tím nejčastějším prostředkem.

Na vernisáži s vystavující Marií Ladrovou, Igorem Korpaczewským a spolukurátorem Galerie 35m2 Michalem Pěchoučkem natáčela Tereza Havlínková, poslechněte si celý příspěvek. Na výstavu Existuju můžete zajít do 6. září v Galerii 35m2.

03429618.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.