Festival spisovatelů zkoumá zločin a trest. S Palahniukem, Coetzeem nebo Daúdem

7. říjen 2016

Letošní ročník Festivalu spisovatelů Praha přivítá provokatéra Chucka Palahniuka, nositele Nobelovy ceny J. M. Coetzeeho nebo Kámela Daúda, který přepisuje postkoloniální historii Alžírska. Domácí literaturu bude reprezentovat exotické psaní básnířky Marie Iljašenko. Festival začíná v sobotu 8. října, na programu jsou besedy s autory, autorská čtení, ale i křest komiksu. O programu festivalu promluvil organizátor Guillaume Basset.

Na letošním ročníku Festivalu spisovatelů Praha se objeví Chuck Palahniuk, John Maxwell Coetzee nebo Kámel Daúd. Co je tématem, kterým se hosté budou zabývat?
Tématem letošního ročníku je Zločin a trest. Vybrali jsme ho nejen kvůli Dostojevskému, ale taky proto, že chceme zkoumat, co je za tím tématem. Ptáme se, co je zločin a co je trest. Definice obou pojmů stojí na počátcích konkrétních kultur a společností. Zkoumat zločin a trest znamená zkoumat společnost – přesně to dělají naši letošní hosté.

Dám příklad. Když je v Íránu žena nevěrná svému manželovi, je ukamenována nebo lynčována. To by se v Česku nestalo. Co je zločin a co trest je determinováno hodnotami společnosti. Zkoumáním zločinu a trestu tak člověk zkoumá moralitu a hodnoty.

Čím je zločin a trest relevantní v roce 2016?
V době globalizace přichází často civilizační konflikty, problémy odlišných hodnotových žebříčků. Myslíme si, že zkoumání těch hodnot by mohlo pomoci posunout se blíže řešení takových konfliktů.

03718660.jpeg

Jak se taková věc dá řešit na literárním festivalu?
Prague Writer‘s Festival je jiný než ostatní literární festivaly v tom, že nejde jen o hromadná autorská čtení a autogramiády. Chceme, aby naši autoři diskutovali. Na sobotním galavečeru pořádáme debatu o zločinu a trestu s Chuckem Palahniukem, Kámelem Daúdem a Mohamedem Metwallim. V neděli budou veřejná čtení, před nimi ale autoři budou mluvit s moderátory o hodnotách. O tom, jak spisovatelé vnímají hodnoty své společnosti.

Který z vašich hostů je podle vás nejprovokativnější, pokud jde o téma zločinu a trestu, respektive společenské morálky?
Na to není jednoduché odpovědět. To téma má mnoho vrstev, aspektů a každý autor je spojen s nějakým z nich. Nejprovokativnější je Chuck Palahniuk, ale Kámel Daúd je nejaktuálnější, protože popisuje, jak se Alžírsko posunulo od dekolonizace až ke své současné podobě. Jen Lien-kche zase nabízí pohled do budoucnosti v Číně s reedukačními tábory, divokým kapitalismem vedeným diktátorem. Ale neměli bychom zapomenout ani na Afriku ve světě J. M. Coetzeeho.

03718509.jpeg

Mluvíme o odlišných hodnotách. Může český čtenář pochopit problémy, které řeší Coetzee v Jižní Africe?
To je otázky literatury jako celku. Proč čteme knížky, které nejsou spojené s naším každodenním životem? Dobrá literatura není jen o specifickém světě Číny nebo Afriky. Pod povrchem hlavního tématu se dá vždycky najít něco metafyzického. Každý příběh má své poučení, které může pochopit každý. Proto čteme knihy z jiných světů i jiných dob.

Nechcete případným návštěvníkům doporučit nějaké knihy, které podle vás dobře zkoumají téma zločinu a trestu?
Doporučuju například Kámela Daúda. Jeho kniha vlastně přepisuje Cizince Alberta Camuse. Camus vypráví o Francouzovi, který zavraždí bezejmenného Araba. Daúd vypráví příběh bratra oběti, který jí vrátí jméno. Navíc sám spáchá zločin, když těsně po válce o nezávislost zabije Francouze. Ale byl to opravdu zločin, pokud šlo o svobodu? Kde je zločin, kde je trest, na to se právě Kámel Daúd ptá. Je to velmi čtivá knížka. A navíc dost krátká!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka