Filip Remunda: Pára nad řekou není biografický dokument, ale portrét volnomyšlenkářského života

30. září 2016

Na motivy knihy Jiřího Šebánka Laco Déczi na plný plyn vznikl nápad natočit film. Původně chtěli autoři Robert Kirchhoffer a Filip Remunda nechat Laca troubit proti Alexandrovcům, protože v šedesátých letech vyhlásil válku popu, který se začal v sovětských uniformách rozlévat po Evropě. „Stala se ale taková věc, promotér akce zemřel, rok na to zemřel i dirigent, takže jsme do filmu nepozvali Alexandrovce, ale další dva vynikající jazzmany,“ říká režisér Filip Remunda.

Snímek Pára nad řekou tedy zachycuje v jednotlivých obrazech tři výrazné hudebníky, trumpetistu Laca Décziho, saxofonistu Ĺubomíra Tamaškoviče a kontrabasistu Jána Jankejeho. Všichni po odchodu do emigrace zanechali výraznou stopu na poli jazzové hudby, a to převážně v zahraničí. Na sklonku kariéry, a bohužel u jednoho z nich i na konci života, nahlížíme do atmosféry současného hudebního i osobního světa těchto muzikantů. Film je podle anotace dokumentární, podle Filipa Remundy je ale v podstatě hraný, a zároveň vychází ze skutečnosti, podle americké terminologie je tedy narativní.

Čtěte také

Aktéři vytvářejí a připravují situace, do kterých filmaře nechají vstoupit. „Hlavně Laco Déczi pro nás situace vymýšlel ad hoc. Když jsme přijeli, zapojil celou sousedskou mafii, pozval kamaráda policajta, automechanika a s nimi vymýšlel absurdní scény. To skvěle ilustruje, jak Laco uvažuje a že je neustále v pohybu,“ pokračuje Remunda o svém snímku. Luba Tamaškoviče štáb následoval s kamerou do Paříže, kde saxofonista hledal svého přítele, hudebníka Raye Stephena Ocheho, a po dvou měsících zemřel. Přes pocit pomíjivosti a téma stáří Filip Remunda snímek vnímá jako sladkobolný, a podobně zatím vypadají i divácké a insiderské ohlasy. Snímek Pára nad řekou je momentálně v distribuci a 13. října v Kině Dlabačov bude po projekci následovat vystoupení Laca Décziho.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.